Města mají bytů dost, další stavět nebudou!

BENEŠOVSKO – Letos se v Benešově, Vlašimi a Voticích žádná výstavba obecních bytů nekoná a ne jinak tomu bude v následujících letech. Rozpočet měst totiž stačí akorát tak na rekonstrukce a údržbu stávajícího bytového fondu. Volné pole působnosti tak mají soukromí investoři a podnikatelé.  

Výstavba obecních bytů vázne. Zhruba tak, lze popsat situaci s výstavbou nových městských bytů. „Ve vlastnictví města máme, včetně těch v domech s pečovatelskou službou, téměř dva tisíce bytů. Proto už žádné další ani neplánujeme. Naše nově předávané byty jsou jen ty zrekonstruované“ řekl benešovský starosta Jaroslav Hlavnička. 

Město průběžně opravuje byty nejčastěji v panelácích a to pokaždé, když se mění nájemníci. „Už brzy začne i rekonstrukce bytů v domě čp. 77 na rohu Masarykova náměstí a s dotací rekonstruujeme také objekt v dolní části Vlašimské ulice. Tam je ale zamýšleno sociální bydlení,“ dodal benešovský starosta.

Přesto v Benešově nové byty vznikají a to v režii soukromých firem. Obdobná je situace i ve Vlašimi a Voticích. Ani tam letos či napřesrok žádný nový byt město nepostaví.