Přívalové deště ochromily Zlín. Voda vyplavila ulice, domy i obchody

ZLÍNSKÝ KRAJ – Silná bouřka, která se včera odpoledne přehnala přes Zlínský kraj, po sobě zanechala hotovou spoušť. Nejsilněji se projevila v krajském městě. Auta zůstala po střechu ve vodě, voda zaplavila sklepy, domy i garáže a proudila ulicemi. Škody se nevyhnuly ani supermarketu na Jižních Svazích nebo nově zrekonstruovanému obchodnímu domu Prior. „V době od šesti do sedmi to přímo ve Zlíně vypadalo, jako kdyby se otevřely všechny zdroje vody,“ okomentoval mluvčí HZS Zlínského kraje Roman Žemlička.

Restaurace, supermarket i strom rozštíplý bleskem

Před šestou hodinou nahromaděná voda v podjezdu pod železniční tratí na ulici Dlouhá uvěznila osobní automobil, který museli hasiči vyprošťovat. V supermarketu Billa na Okružní ve Zlíně stála voda ve výšce třiceti centimetrů. Řádící živel vniknul i do podzemních garáží nákupního centra Albert v místní části Prštné. Pět centimetrů vody stálo i v prostorách obchodního domu Prior.

Hlášení o zaplavených objektech nebraly konce. Pod vodou skončila restaurace na Zarámí, voda se dostala do sklepů na ulici Antonínova, třída Tomáše Bati, Podvesná IV, Skalka III nebo Fabiánka II.

Nebyla to ale pouze voda, která způsobila škody. „V jednom případě profesionální hasiči ze Zlína vyjeli k odstranění stromu rozštíplého bleskem na ulici Růmy. V odstranění stromu jim bránil osobní automobil. Od majitele se dozvěděli, že blesk nepoškodil jen strom, ale i jeho osobní automobil, který je tak nepojízdný,“ popsal Žemlička. Hasiči tak nebezpečné místo pouze označili páskou.

Následkem přívalového deště měly pravidelné spoje MHD až padesát minut zpoždění. „Přerušení dopravy pod podjezdem silně narušilo celý systém MHD a způsobilo dočasné přerušení a později výrazné zpožďování provozu na linkách 2, 4, 5, 6, 8, 9, 32, 33 a 44. Dispečeři DSZO nasadili pohotovostní autobus a nahrazovali postupně trolejbusy bez nezávislého pohonu vozy s dieselagregátem nebo bateriemi, aby mohly objíždět zaplavený podjezd po objízdné trase přes Benešovo nábřeží, Čepkov a Vodní ulici,“ uvedl vedoucí dopravního úseku Pavel Nosálek, který v době mimořádné situace také vypomáhal kolegům na dispečinku.

Zbytek kraje bez vážných následků

Během pondělí zasahovali hasiči celkem u šestasedmdesáti hlášených případů ve Zlínském kraji. Na Kroměřížsku vyjížděli osmkrát, na Uherskohradišťku a Vsetínsku dvakrát. Zbylých čtyřiašedesát případů postihlo Zlín a zbytek okresu. „Uskutečněných zásahů je ve skutečnosti ale více, protože hasiči v případě čerpání vody z garáží, sklepů a jiných prostor zasahovali plynule i u dalších nemovitostí v blízkosti hlášených událostí,“ objasnil Žemlička. Z hlediska druhu zásahu převažovalo čerpání vody. Následovalo odstraňování stromů a bláta z komunikací.

Od pondělní deváté hodiny večer do úterní sedmé ráno vyjeli hasiči pouze k pěti událostem. „Jeden výjezd k odstranění stromu byl ve Vsetíně. Čtyři výjezdy související s odstraněním stromů, uvolňování koryta potoka a čerpáním vody ze sklepa byly ve Zlíně a okolí,“ vyjmenoval Žemlička. Poslední zásah prováděli hasiči z Otrokovic o půl šesté, kteří odstraňovali tři stromy na cyklostezce mezi Otrokovicemi a Kvasicemi. V souvislosti s odstraňováním následků včerejší bouřky naštěstí není zaznamenáno žádné zranění.

Bouřky se ještě mohou vrátit

Ačkoliv úterý uvítalo Zlínský kraj převážně přívětivým počasím, možnost dalších bouřek stále trvá. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí až do dnešní půlnoci. Varování před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí by se nejpravděpodobněji mohlo naplnit během odpoledne, kdy se ve Zlínském kraji očekává ojedinělý výskyt lokálních bouřek s úhrny kolem čtyřiceti milimetrů.