Víte o tom? V Plzni zavedli účinnou metodu proti nákaze HIV

PLZEŇ – Fakultní nemocnice Plzeň zavedla do praxe lék, který ochrání člověka před nákazou virem HIV. Je určen pro ty, kteří mohou přijít do kontaktu s HIV pozitivním pacientem. Získat ho mohou na lékařský předpis.

Jedná se vlastně o kombinaci dvou léků, emtricitabinu a tenofoviru DF, které umožňují velmi účinnou ochranu před nákazou HIV. Mezi nejvíce ohrožené skupiny patří především homosexuální muži, sexuální pracovníci, injekční uživatelé drog, partneři HIV pozitivních osob, nebo například jedinci, kteří nepoužívají kondom.

Má to však důležitou podmínku. Tento lék, určený k prevenci proti nákaze nebezpečným virem, mohou užívat pouze osoby HIV negativní a zároveň nesmí mít závažnou poruchu ledvin. „Před předepsáním těchto léků se proto musí klientovi udělat laboratorní vyšetření, které zjistí zdravotní stav ledvin a dalších orgánů a hlavně to, zda je klient HIV negativní a nemá případně i další pohlavně přenosné nemoci,“ informuje přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň Dalibor Sedláček. Ten odhaduje, že ve Fakultní nemocnici Plzeň je v současnosti zaregistrováno asi 300 HIV pozitivních osob.