Zázrak v Brně! Matce v komatu se narodilo dítě, její příběh dojme k slzám

BRNO – Lékaři brněnské fakultní nemocnice udrželi vitální funkce u těhotné ženy s mozkovou smrtí po rekordní dobu a v polovině srpna provedli císařský řez. Podle informací nemocnice se narodila zdravá holčička vážící 2,10 kilogramu. Od včerejška je už u otce. Jde o ojedinělou situaci ve světovém měřítku. Bližší informace nemocnice uvede příští pondělí na mezinárodní tiskové konferenci.
V nemocnici ležela na přístrojích žena policisty Vojtěcha Votavy z Třebíče. Postihla ji během těhotenství mozková příhoda. Ačkoli podle lékařů prodělala mozkovou smrt, udržovali ji na přístrojích, protože se snažili zachránit její nenarozené dítě. Policie na podporu svého kolegy vyhlásila veřejnou sbírku. Svůj příběh policista vylíčil na webové stránce odborového svazu policie:

Na ten okamžik mladý policista nikdy nezapomene. Když se vrátil po noční směně ze služby domů, hned za dveřmi uslyšel, jak jeho dvouletý synek pláče. „Byl jsem v klidu – však je u něj Evička, říkal jsem si. Najednou mi došlo, že ten pláč je nějaký jiný.“ Rychle vyběhl po schodech do ložnice. A tam uviděl manželku ležet v bezvědomí na zemi. Uplakaný Matěj stál nad ní. Žena ještě dýchala. „Byl jsem na takové situace připravený, epileptické záchvaty jsem již zažil, tak jsem ji stabilizoval a čekal, až se probere.“ Jenže Eva se neprobírala. Přivolaní záchranáři naložili ženu do sanity a odvezli do třebíčské nemocnice. Jenže už cestou se její stav začal ještě více zhoršovat. Urychleně musel být povolán vrtulník, který ji transportoval do brněnské fakultní nemocnice. „Kolem poledne mi zavolala doktorka. Oznámila mi, ať přijedu za nimi do Brna. Zpráva, kterou mi sdělila, byla tou nejkrutější zprávou v mém životě,“ líčil Votava. Cílem bylo udržet miminko v těle ženy při životě do 24. týdne. Ačkoliv jeho ženě bylo teprve 27 let, praskla jí malformace v mozku a způsobila masivní krvácení. „Již při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá – není a ani nebylo jí již pomoci,“ popsal Vojtěch Votava. Jeho žena však byla poměrně čerstvě těhotná, čekali druhé miminko. Je v pořádku, životaschopné. Ale těhotenství trvá zatím jen 16 týdnů. Miminko je příliš malé na to, aby přežilo, slyšel od lékařů. Jedna malinká naděje však existuje, přiznali. „Udržovat tělo Evičky na přístrojích až do 24. týdne těhotenství, kdy jsou lékaři schopni miminko ‚vypiplat‘,“ vysvětlil. Před třemi lety tam přivedli na svět zdravého chlapečka, jehož matka byla v tu dobu po nehodě už tři měsíce v kómatu. Teď věřili, že by se něco podobného mohlo povést znovu.

Vojtěch se s Evou seznámil už na střední škole, v roce 2014 se stali manželi. Jeho žena dva roky poté poprvé otěhotněla. Během těhotenství se ale začaly objevovat komplikace. „Evička dostala epileptický záchvat. Podstoupila několik vyšetření, při kterých jí zjistili arteriovenózní malformaci v mozku,“ popisuje Vojtěch. Po komplikovaném porodu se žena začala léčit. Podstoupila mimo jiné i radiační terapii gama nožem, následovaly pravidelné kontroly, brala léky. Po dvou letech porodu vše vypadalo v pořádku, lékaři jí povolili další těhotenství. „Byla nadšená, protože si vždy přála mít velkou rodinu. Otěhotněla a společně jsme se těšili z rostoucího bříška.“ Veřejnou sbírku pro svého kolegu Vojtěcha Votavu vyhlásil Nezávislý odborový svaz Policie České republiky společně s krajským policejním ředitelstvím na Vysočině. „Jejím cílem je pomoc pro našeho kolegu, kamaráda, třebíčského policistu, který se ocitl v nelehké životní situaci,“ píše se na webu odborové organizace. Sbírka skončila 31. července.