Bolevecký selský dvůr u Matoušů se dočká obnovy za 40 milionu

PLZEŇ – Návrh zahrnuje kompletní stavební rekonstrukci areálu selského dvora u Matoušů i přilehlé zahrady, vybudování moderního návštěvnického centra, vytvoření prohlídkové trasy a výstavních prostor.

Cílem projektu Selský dvůr U Matoušů – Rok na vsi je zachování tohoto skvostu lidové architektury pro další generace a současně jeho zpřístupnění co největšímu počtu návštěvníků. „Tímto projektem plníme závazek, který jsme dali městu Plzeň i veřejnosti. Věřím, že obnova této hodnotné památky přispěje k posílení společenského a kulturního života nejen v městské části Bolevec, ale i v rámci celého města,” řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Národní kulturní památka Selský dvůr v Plzni-Bolevci se nachází v okrajové části Plzně a je součástí mimořádně hodnotného souboru historických zemědělských usedlostí, které tvoří jádro vsi. Jde o unikátně dochovanou lokalitu, která si zachovala svoji jedinečnou podobu tradičních selských chalup, přestože ji v sedmdesátých až osmdesátých letech minulého století obklopily ze tří stran moderní panelové domy. Zemědělská usedlost má patrně středověký původ. První písemná zmínka o dvoře pochází z roku 1635.

Po únoru 1948 byli tehdejší majitelé vystaveni perzekuci ze strany komunistického režimu, v padesátých letech 20. století byl objekt využíván JZD Bolevec pro chov vepřů. Po zániku JZD neměl statek další uplatnění a postupně chátral. V roce 2004 město Plzeň areál statku vykoupilo pro vysokou kulturně historickou hodnotu od privátních vlastníků a v roce 2007 jej darovalo prostřednictvím Národního památkového ústavu České republice.

Pomalý postup oprav byl neustálým terčem kritiky laické i odborné veřejnosti, která se o situaci aktivně zajímá. Dokončením projektu proto Národní památkový ústav splní svůj závazek a završí dlouholeté snahy o záchranu statku. Práce na tomto skvělém počinu si vyžádají téměř 40 milionů korun a budou z 85 procent hrazeny z prostředků EU. Selský dvůr se zpřístupní veřejnosti začátkem roku 2021.