Inspektoři upozorňují: Zmrzliny a led do nápojů jsou plné bakterií!

PLZEŇSKÝ KRAJ – Kdo by z nás v horkých letních dnech někdy nepodlehl touze se osvěžit a odolal nějaké té lákavé mražené pochoutce, jako je kornout plný chladivé lahodné zmrzliny, nebo třeba ledová tříšť. Bohužel, takové chvilkové slastné zhřešení může mít nežádoucí dohru, která nás může nepříjemně potrápit.

V rámci pravidelných kontrol se v letních měsících inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřují také na kontroly točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů. Bohužel výsledky ukázaly, že hygienickým předpisům nevyhovělo 40% hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37% hodnocených vzorků točených i kopečkových zmrzlin.

K informaci se vyjádřil  mluvčí SZPI Pavel Kopřiva: „Je zřejmé že velká část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedených potravin a s tím souvisejícím porušením limitů pro přítomnost mikroorganismů. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií.“

Bohužel, tyto mikroorganismy nám pak mohou nepěkně znepříjemnit život a zkazit naši pohodovou dovolenou. Způsobují totiž nepříjemné zdravotní komplikace ve formě bolesti břicha, průjmů, křečí a podobných problémů.