Plavecký bazén v Budějovicích se otevře později. Známe podrobnosti!

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Otevření vnitřního plaveckého bazénu komplikují skryté poruchy. Stejně jako sportovcům a veřejnosti, i provozovateli bazénu vadí, že musí omezovat jeho provoz. Snahou provozovatele je však nedopustit „vybydlení“ bazénu a jeho úplné uzavření tak, jak k tomu u některých bazénů již došlo a některým to hrozí. Pokud se tedy nemůžete dočkat jeho otevření, budete muset ještě vydržet.

Posunutím termínu dokončení opravy sprch v hlavní budově plaveckého stadionu rozhodně nedojde k rušení výukových kurzů plavání, které v plaveckém stadionu pro žáky základních a mateřských škol probíhají vždy v dopoledních hodinách pracovních dnů. Pro výuku plavání budou využívány sprchy dětského bazénu. Provozovatel připravuje zároveň model „provizorního“ využívání plaveckého stadionu pro trénující sportovce, aby mohli začít trénovat také již 9. září 2019. V příštím týdnu začnou jednání se zástupci sportovních oddílů. Veřejnost pak plavecký stadion přivítá nejpozději 23. září 2019.

Po opakujících se problémech s vlhnoucími zdmi ve sprchách plaveckého stadionu se v letošním roce přistoupilo ke kompletní opravě sprch. V průběhu této opravy byla zjištěna nesoudržnost stropní desky v části sprch a ve stropní desce byla následně zjištěna degradací zasažená její výztuž, a to v podstatně větším rozsahu, než jaký byl předpokládán při přípravě opravy. Po zjištění tohoto problému bylo rozhodnuto o okamžitém provedení reprofilace (sanace) takto poškozené stropní desky, aby se zamezilo dalšímu šíření tohoto problému. Dodavatel opravy přistoupil k řešení opravy odpovědně a snaží se, aby došlo k co nejmenšímu prodlení s termínem. Technologické postupy u oprav tohoto typu však vyžadují časově náročné technologické přestávky, a aby byla reprofilace provedena správně, prodlouží se termín dokončení oprav sprch v hlavní budově plaveckého stadionu.

Krytý plavecký stadion navštíví každoročně zhruba 250 000 návštěvníků, což dělá bez letních měsíců průměrnou denní návštěvu více jak 800 plavců z řad sportovců i veřejnosti. Takové množství lidí budovu pochopitelně opotřebovává. Snahou provozovatele je průběžnými opravami bazén udržovat řečeno sportovní terminologií „v kondici“. V minulých letech se kromě jiného opravovala vana velkého bazénu, kterou prosakovala voda do strojovny. Následovala oprava pochozích dlažeb, přes které prosákla voda do zázemí plavčíků. Kromě oprav, které běžný návštěvník vidí, probíhají opravy v „podpalubí“. Ty sice vidět nejsou, ale jsou pro bezproblémové provozování bazénu nezbytné, a tak se kompletně vyměnila oběhová čerpadla bazénové vody, opravoval se sytém vytápění jak velkého, tak dětského bazénu, jsou osazeny nové bojlery a v letošním roce byly vyměněny původní pískové filtry.