V České Lípě vzroste počet městských kamer

ČESKÁ LÍPA – Městský kamerový a dohlížecí systém, který provozuje českolipská městská policie, se ještě letos rozroste o čtyři další kamery. Instalovány budou na místech, kde je velký výskyt lidí a kde je větší riziko k páchání nejrůznějších přestupků.

Instalaci kamer a jejich zapojení do stávajícího systému bude mít na starosti firma Telmo, které českolipští radní na svém srpnovém zasedání zakázku přidělili. Za práci město zaplatí 427 tis. Kč.

V současné chvíli dění ve městě hlídá 29 kamer. Jedenáct z nich jsou kamery pevné, tj. snímají celý den jen jedno místo, zbytek jsou otočné kamery, které zabírají širší plochu, jednotlivé obrazy se mění v přesných časových intervalech. Nyní bude kamer celkem 33, nově budou kamery snímat dění v Dubici, u bývalého obchodního centra na sídlišti Holý vrch, u diskotéky Luxor a v prostoru parkoviště v ulici U Synagogy.

„Tato místa byla vytipována na základě současné bezpečností situace v součinnosti s Policií ČR. Dění v těchto lokalitách budou snímat kamery dvacet čtyři hodin denně, obraz pak sledují na služebně městské policie naši operátoři. Výhodou nových kamer navíc je, že se jedná o mobilní kamery, které v případě potřeby můžeme demontovat a použít na jiném místě, kde je bude případně v budoucnu více potřeba,“ upřesnil ředitel Městské policie Vladimír Jeník.

Kamerový systém prošel zásadní modernizací v roce 2016, v dalších letech město pouze doplňovalo jednotlivé kamery tam, kde to bezpečnostní situace vyžadovala. „Tyto čtyři kamery, které nyní budeme nově instalovat, jsme pořídili již v loňském roce a nyní je umístíme na místa, kde je jich potřeba. Využijeme tedy naše stávající zařízení, která jsou plně kompatibilní se současným systémem a neohrozí tak jeho provoz. Bezpečnost našich občanů je pro nás moc důležitá, je proto třeba do jejího zajištění investovat,“ doplnila starostka České Lípy Jitka Volfová.

Foto: Telmo