V Libereckém kraji se mění jízdní řády autobusů. Od kdy?

LIBERECKÝ KRAJ – V rámci celostátních změn se v Libereckém kraji od neděle 1. září upravují jízdní řády vybraných linek a spojů v autobusové dopravě.

První významnou změnou je rozšíření garance nasazení bezbariérově přístupných spojů v oblastech Jablonecka a Semilska, které vyplývá z nových smluv uzavřených mezi Libereckým krajem a dopravcem BusLine. „V rámci 10letého kontraktu požaduje Liberecký kraj vyšší podíl bezbariérově přístupných vozidel. Od dubna letošního roku má Liberecký kraj garantováno v oblasti Jablonecka minimálně 75 % a v oblasti Semilska minimálně 80 % nízkopodlažních vozidel,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jan Sviták. Dopravce vozidla již několik měsíců nasazuje. Zapracování garance do jízdního řádu však bylo možné provést až k 1. září. Drobné provozní změny nastaly již na počátku srpna, kdy dopravce začal na frekventovaných spojích linek 530 a 780 vypravovat velkokapacitní tříosé klimatizované autobusy.

Druhou podstatnou novinkou jsou pak změny mezi Libercem a Hradcem Králové. „Obvykle bývá tento termín změny využíván zejména v návaznosti na požadavky škol či studentů v souvislosti se zahájením nového školního roku, ale letos je nejvýznamnější změnou úprava linek mezi Libercem, Turnovem, Jičínem a Hradcem Králové ve spolupráci s Královéhradeckým krajem,“ říká zástupce ředitele krajského organizátora dopravy KORID LK Otto Pospíšil.

Na lince 370 z Liberce do Hradce Králové dochází k rozšíření nabídky přímého spojení. To však částečně vzniká také díky propojení regionálních spojů Liberec – Jičín a Jičín – Hradec Králové. Na Turnovsku tak cestující musejí dbát zvýšené pozornosti vůči změnám jízdních řádů, neboť u některých spojů dochází k posunům odjezdů. V souvislosti s těmito změnami dochází také k rozšíření nabídky přímých spojů mezi Libercem a Lomnicí nad Popelkou (linka 550), naopak některé spoje z Liberce do Jičína na lince 350 budou nahrazeny výše zmíněnou linkou 370 z Liberce do Hradce Králové.

Zlepšení nabídky se dočkají cestující mezi Jablonným v Podještědí a Českou Lípou, kde vznikne v ranních hodinách další přímý spoj díky propojení dosavadních spojů z Jablonného do Nového Boru a z Nového Boru do České Lípy. Naopak z důvodu velmi nízkého využití a souběhu s vlakem nebude dále objednáván odpolední spoj mezi Žandovem a obcí Starý Šachov.

Přehled všech změn za celý Liberecký kraj naleznou cestující ZDE.

Koordinátor veřejné dopravy Idol také informuje, že počátkem září budou zveřejněny návrhy jízdních řádů autobusových linek od prosince letošního roku. K návrhům mohou cestující zasílat své připomínky do 18. října.

Foto: BusLine