Bezcharakterní podvodníci byli obviněni: Čeká je spravedlivý trest?

KLATOVSKO – Na způsob, jak přijít k penězům, přišli dva muži ve věku osmatřicet a sedmačtyřicet let z Plzně. Ti se  bohužel vydali cestou podvodu a připravili o své úspory spoustu důvěřivých seniorů.

Své nekalosti páchali na různých místech i krajích naší republiky. Pachatelé seniorům nabízeli bezpečnostní dveře, ale v sedmi zjištěných případech nainstalovali místo nich dveře interiérové. V Horažďovicích tak přesvědčili jednaosmdesátiletého muže s tím, že jeho vstupní dveře do bytu neodpovídají normám a okradli ho tímto způsobem o více jak deset tisíc korun. Svoji oběť si vyhlédli i v Sušici. Tam pětasedmdesátileté ženě řekli, že si musí vyměnit staré venkovní dveře a namontovali ji také místo nich interiérové. Způsobili jí škodu ve výši téměř patnáct a půl tisíce korun.

Další místo k jejich řádění si vybrali v Žatci. Tam podvedli devětasedmdesátiletou ženu, a ještě navíc jí nabídli zhotovení bezpečnostního kování a následně i dovoz a montáž dalších dveří do bytu.  To samozřejmě neprovedli a způsobili jí škodu ve výši devatenáct tisíc korun. Potom zkusili své štěstí v obci u Mariánských Lázní, kde jednašedesátiletému muži také namontovali místo venkovních dveří interiérové a udělali škodu za bezmála čtrnáct tisíc korun. Obelstili i šestašedesátiletou ženu, která souhlasila s výměnou a přišla tak o sumu větší než dvanáct tisíc korun.

Podvodníci nevynechali ani Příbram. Tam přesvědčili důvěřivého pětaosmdesátiletého muže a připravili ho skoro o devět a půl tisíce korun. Dále opět v obci u Mariánských Lázní v jednom bytovém domě řekli třiadevadesátileté ženě, že provádí výměnu dveří u bytů v celé budově. Žena s tím nesouhlasila, ale muži i přes její odpor vstoupili neoprávněně do bytu, vyměnili dveře a přinutili poškozenou, aby uhradila deset tisíc korun.

Navíc policisté zjistili, že společnost, která byla uvedena na některých fakturách, neexistuje. Nepoctivě získané peníze pachatelé použili pro vlastní potřebu. „Od policie oba muži převzali usnesení o zahájení trestního stíhání a byli obviněni ze spáchání pokračujícího přečinu podvod, porušování domovní svobody a útisk spáchaných formou spolupachatelství,“ konstatovala policejní mluvčí Dana Ladmanová.