I když sklárna nevyrábí, oslaví výročí. Bude se foukat sklo!

ŠUMPERSKO – Rapotínská sklárna vyvážela sklo do celého světa. Jenže před deseti lety se definitivně uzavřela výrobní činnost. Obec Rapotín na Šumpersku nyní vydává knihu k 190. výročí založení sklárny s názvem Rapotínská sklárna od roku 1829 až po smutný konec v roce 2009. Zajímavé je, že autorem se stal dlouholetý zaměstnanec rapotínské sklárny František Kašík.

Křest knihy se uskuteční v rámci oslav výročí sklárny. Akce se koná 7. září 2019 a bude zahájena ve 14 hodin besedou s historikem Zdeňkem Doubravským, který připravil výstavu o rapotínské sklárně, od jejího počátku až do jejího zániku. V 15 hodin starosta Rapotína Bohuslav Hudec slavnostně pokřtí  novou knihu.

„Na prostranství před KKC Rapotín budou po celou dobu probíhat ukázky sklářského řemesla. Foukání a práce s mobilní pecí se ujmou rapotínští skláři Milan Kocůr, Ladislav Klee, Jaroslav Schad a Richard Hampl,“ láká na mistry sklářského řemesla Markéta Biková z Turistického informačního centra Rapotín. Ukázky malování skla zajistí malířky paní Hoblerová a paní Tůmová.

Návštěvníci, včetně těch nejmenších, budou moci foukání i malování vyzkoušet, dále jsou pro děti připraveny tvořivé dílničky. Nebudou chybět ani sklářské výrobky k prodeji. K poslechu zahraje Cimbálová muzika Zbyňka Hrdličky.