I v Praze jsou mlžítka a brčka

PRAHA – Nebojte, nejedná se o způsob komunikace nepoctivých politiků, či cigarety s návykovou látkou. V parném dni se můžete osvěžit v rozpálených ulicích Prahy.

„Mlžítka mohou lidé spatřit na Staroměstském náměstí, Florenci, Ovocném trhu, Karlově náměstí, či Strossmayerově náměstí. Vytipovaných máme dalších pět lokalit,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace, Tomáš Mrázek. Vodní prvek dokáže snížit teplotu okolí až od čtyři stupně Celsia, a zvýšit vlhkost až o deset procent. Mlžítka jsou instalována na hydrantový poklop a mají tvar brčka. Vytvořili je designéři z pražského EP studia.

Do mlžícího zařízení proudí pitná voda přímo z vodovodního řadu. Spotřeba činí zhruba osmnáct litrů vody za hodinu. K ochlazování dochází odebíráním teploty okolí díky přeměně proudu vody přes jemnou trysku na vodní páru. Provoz a monitoring zařízení zajišťuje digitální řídící jednotka ovládaná prostřednictvím pevné rádiové sítě PVK. Již jste se v současných teplých dnech u některého mlžítka osvěžili?