Pozdvižení na Tachovsku: Na zahradě vykopali dělostřelecký granát

TACHOVSKO – Od druhé světové války už uplynulo hezkých pár desítek let, a přesto poměrně často narážíme na nebezpečné nálezy, které nám toto nechvalné období nepříjemně připomenou. Nejinak tomu bylo i v následujícím případě.

Během poklidného provádění výkopových prací na pozemku domu v obci Milíře náhle došlo k rozruchu, když byl v zemi nalezen podezřelý předmět, který nápadně připomínal munici. „Na místo byli ihned povoláni policisté z Boru u Tachova, kteří nebezpečnou lokalitu zajistili a přizvali policejního pyrotechnika. Zkušený odborník následně nalezenou věc pojmenoval. Jednalo se o nefunkční zkorodovanou část dělostřeleckého granátu,“ informovala policejní mluvčí Hana Kroftová.

Pamatujte na důležité zásady ohledně nálezu munice, ať ji najdete kdekoliv:

• s nalezeným předmětem – municí nikdy nemanipulujte

• nález označte (pokud jde o volné prostranství) a ihned oznamte policii

• zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob

• vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků – pyrotechniků, kteří ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi. Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika. Na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.