Sršně a vosy útočí. Alergikům může hrozit i smrt

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Právě nyní v srpnu mají záchranáři po bodnutí hmyzem nejvíc práce, jak vyplývá ze statistik. Loni vyjeli kvůli alergickým reakcím téměř stopadesátkrát a v letošním srpnu už počet výjezdů přesáhl stovku.

Poslední prázdninový měsíc přibývá i ohrožených životů. „Reakce na bodnutí jsou různě závažné, ale v případě, že kožní projevy doprovází dýchací potíže, otok obličeje či krku nebo nastane oběhové selhání, je nutné volat záchrannou službu. Může totiž nastat takzvaný anafylaktický šok a hrozí i úmrtí,“ varovala mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková s tím, že obzvláště závažné je spolknutí hmyzu či bodnutí do ústní dutiny. Toto riziko hrozí zejména dětem, když pojídají sladkosti.

Po náročné dopolední práci se dřevem se lesník pomalu chystal k obědu. Stačila jen chvilka, jedno včelí žihadlo. A v těžko přístupném terénu Bílých Karpat na Hodonínsku začalo drama, o kterém jsme psali tady. Zdravotníci nakonec dusícího se muže s pomocí lesníků, hasičů a policistů zachránili. O tři dny později na koupaliště v Lysicích na Blanensku letěl pro pacientku s alergickou reakcí na bodnutí hmyzem dokonce vrtulník.

Hasiči nyní vyjíždí likvidovat obtížný hmyz několikrát denně, aby předcházeli podobným neštěstím. „První případ jsme měli už v lednu, ale nejvíc jich je v srpnu, nyní už přes 220,“ vyjmenoval mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. Nejvíc zásahů připadlo na Brno, Brněnsko a Blanensko. Hasiči ve včelařských kuklách pomáhají především s likvidací vos a sršní a včel na veřejném prostranství nebo pokud jde o ohrožení života. Pokud máte roj nebo hnízdo na domu nebo v zahradě, doporučí vám dezinsekční firmy.

Letošní výjezdy záchranářů kvůli alergickým reakcím na bodnutí hmyzem červen: 93 (1 ohrožující život), červenec: 118 (1 ohrožující život), srpen: 113 (2 ohrožující život).

Zásahy hasičů při likvidaci obtížného hmyzu květen: 48, červen: 97, červenec: 106, srpen: 221 (237 vosy, 128 sršně, 90 včely) v okresech: Brno-město: 157, Brno-venkov: 115, Blansko: 107, Hodonín: 37, Znojmo: 28, Vyškov: 25, Břeclav: 16.