Varování! Nikoho nepouštějte! Množí se případy pokusů okrást seniory v jejich příbytcích

HODONÍN, BRNO VENKOV, ZNOJMO – Tři různé kriminální případy mají jedno společné – podivná individua okradla seniory pomocí různých fint. Kyjovští policisté řeší případ krádeže finanční hotovosti v domově pro seniory v Kyjově. V Blučině si pachatel nachystal cestu do domu a odcizil peníze. Pachatelky na Znojemsku drze vlezly až do ložnice, naštěstí nic nestihly ukrást.

Nejdřív požádal o sklenici vody, pak okradl seniorku v jejím bytě

Neznámý muž bez vyzvání a svolení vstoupil do bytu devětaosmdesátileté seniorky v domově pro seniory v Kyjově a požádal ji o sklenici vody. Pak využil nestřeženého okamžiku a ze zásuvky jí odcizil peněženku s finanční hotovostí. Poté z bytu odešel pryč. Policisté po prohlídce záznamů městského kamerového systému zachytili jeho pohyb v ulicích města. „Obracíme se proto na veřejnost se žádostí o spolupráci při jeho ztotožnění, i když snímky nejsou příliš kvalitní. Pokud by tohoto muže někdo poznal, sdělte to, prosím, kyjovským policistům na telefon 974 633 500 nebo na linku 158,“ žádá mluvčí policistů Petr Zámečník.

Zloděj odcizil seniorce obálku s finanční hotovostí

S báchorkou, že brzy přiveze pro syna palivové dříví, dorazil po ránu v Blučině k domu seniorky zatím neznámý pachatel. Po krátkém rozhovoru si vynutil vstup do domu. Při jeho procházení nepozorovaně uvolnil zajištění vrat. Pak odešel. Když potom šla majitelka domu nakupovat, využil drzý zloděj svou chvíli. Pohodlně se dostal do domu a v ložnici ze šatní skříně odcizil obálku se skoro deseti tisíci korunami.

Troufalé ženy vešly bez vědomí majitelů do jejich domů

Během pátečního a sobotního odpoledne přijali policisté tři shodná oznámení. Jednalo se o porušení domovní svobody, kterého se dopustila skupinka zatím neznámých pachatelek v obcích Horní Dubňany, Rešice a Morašice. Pokaždé vnikly do rodinných domů odemknutými dveřmi nebo vraty. Uvnitř pak začaly vše prohledávat, ale naštěstí je vždy a včas domácí přistihli, dokonce i v ložnici, a ihned vykázali ven. Nepodařilo se jim tedy nic odcizit. Troufalá skupinka se snažila zkušeně vysvětlit důvod jejich vstoupení do obydlí. Prý chtějí koupit kůže nebo také staré železo. „V souvislosti s těmito případy občany varujeme a nabádáme k obezřetnosti. I když jste doma, zamykejte vchodové dveře do domů i vrata do průjezdů a dvorů. Nedávejte zlodějům šanci. Zároveň policie žádá o spolupráci. Jestliže se ve vaší obci objeví podezřelé vozidlo nebo vás tyto osoby dokonce navštíví, ihned volejte linku 158. Policie okamžitě vyšle nejbližší volnou hlídku a ta vše prověří. Poznačte si registrační značku vozu a snažte si zapamatovat i podobu a zajímavosti k popisu osob. Žádná policie na světě se neobejde bez spolupráce všímavých a ochotných osob, kterým není protiprávní jednání jiných spoluobčanů lhostejné,“ sdělila mluvčí Lenka Drahokoupilová.