Díky podvodu na internetu přišla firma o čtvrt milionu korun

NÁCHODSKO – Podvodníci na internetu jsou stále chytřejší a mazanější! Své o tom ví i jedna firma, která přišla o nemalé peníze. Jaká je šance, že je dostane zpátky? Více se dozvíte zde. Případ již vyšetřuje hospodářská kriminálka.

Podvodníkům se podařilo nabourat do e-mailové komunikace mezi jednou obchodní firmou z Náchodska a jejím dodavatelem. Požádali o zaslání několika plateb za zboží v celkové hodnotě přes čtvrt milionu korun. V e-mailu uvedli svůj bankovní účet, změnu vysvětlili vysokými poplatky za platby v cizí měně, které měli u předchozí banky. „Při dokumentování případu museli kriminalisté konstatovat, že si pachatelé při emailové komunikaci počínali opravdu sofistikovaně, dopisy byly psány velmi dobrou angličtinou a odkazovaly se na další skutečné osoby ve firmách,“ uvádí policejní tisková mluvčí Eva Prachařová.

Případ nyní vyšetřuje hospodářská kriminálka a pachatelům hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Policisté znovu připomínají, že internetová kriminalita je velmi obtížně vystopovatelná a vylákané peníze často mizí beze stopy třeba ve třetích zemích světa. Peníze odeslané na falešná čísla účtů zřejmě obchodníci už nikdy neuvidí.