Ještě delší, ještě nabitější! Valašské Meziříčí láká na oslavy světel, hudby a dobrého jídla

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Dny města Valašského Meziříčí se vrací i letos, tentokrát ještě delší a nabitější než v předchozích letech. Čtrnáctidenní oslavy odstartují ve středu 4. září Medovým dnem na náměstí a ve slavnostním duchu je zakončí Setkání na zámku. Velkolepou podívanou nabídne třetí ročník výjimečného festivalu Světlo Valmez, který letos rozzáří celé město neobyčejným spojením světel a hudby.

Foto: Medový den na náměstí. Zdroj: Město Valašské Meziříčí

Každý rok město nabízí bohatší a zajímavější program, a ani chystaný ročník nebude výjimkou. Kromě novinek se návštěvníci mohou těšit i na oblíbené stálice. Jednou z nich je tradiční Medový den na náměstí s bohatou nabídkou medů, perníčků a dalších včelařských výrobků. Chybět nebude ani soutěž o nejlepší med.

Následující pátek a sobota bude patřit vrcholu slavnostní, festivalu Světlo Valmez, který se vzhledem ke stoupajícímu zájmu nově odehraje během dvou dní. Stodvacetimetrový videomapping promění místní park v tepající les plný živých stromů, bytostí i zvířat. Valašský festival, který sbírá jedno ocenění za druhým, by se neobešel bez hudebních vystoupení, na kterých se letos představí Tata Bojs, Zrní, Bohuš Matuš nebo Lenka Dusilová. Přestože se událost rozšíří do celého města, všechny atrakce si zvládnete projít pěšky bez nutnosti kamkoli popojíždět. Zahájení proběhne v pátek o půl šesté odpoledne v Amfiteátru zámeckého parku Kinských koncertem Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín.

V úterý 10. září dostane prostor tradiční Veletrh sociálních služeb, který začne již v devět na náměstí. Cílem akce je seznámit veřejnost s nabídkou poskytovaných sociálních služeb ve Valašském Meziříčí a okolí, se životem lidí se zdravotním postižením, seniorů či lidí trpících chudobou.

Milovníci fotografie si pak v kalendáři jistě poznačí pondělí 16. září. Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů bude v tento den od šesti odpoledne hodin hostit vernisáž výstavy třináctého ročníku soutěže VALMEZ FOTO. V rámci ní budou oceněni také nejlepší fotografové v jednotlivých kategoriích. Výstava potrvá do neděle 29. září.

Na oblíbený farmářský trh se můžete těšit v pátek 13. září na náměstí od osmi do tří odpoledne. Následující neděle bude ve znamení Farmářského dne aneb Cesty ke kořenům v prostorách Valašského ekocentra. Od deseti se můžete přijít podívat na ukázky tradičních řemesel včetně pečení kváskového chleba.

Pomyslnou tečkou za letošními Dny města Valašské Meziříčí bude ve středu 18. září Setkání na zámku. Ve velkém sále Kulturního zařízení města vystoupí od šesti odpoledne Cimbálová muzika Polajka, VSPT Bača a další hosté.