Písečané, už jste omrkli obnovenou sportovní stezku?

PÍSEK – Aktivní formu odpočinku teď mohou využít nejen písečtí občané, ale také návštěvníci města. Město Písek totiž prostřednictvím odboru životního prostředí v letošním roce obnovilo sportovní stezku na Hradišťském vrchu, která v této lokalitě historicky bývala.

Slavnostní otevření zrekonstruované sportovní stezky se uskutečnilo 29. srpna. Návštěvníkům se zde nabízí 1,8 kilometru dlouhá trasa vedená lesem s 33 zastaveními s nejrůznějšími cvičebními či relaxačními prvky, které jsou vyrobeny vesměs z přírodních materiálů, zejména akátového dřeva. „Součástí stezky je také mobiliář. Vedle laviček jsou tu čtyři odpočinková místa se stoly a lavicemi,“ informuje David Schwedt z odboru životního prostředí.

Sportovní stezka na Hradišťském vrchu v Písku (zdroj Město Písek)

Na sportovní stezku se dá vejít dvěma hlavními vstupy. Oba jsou označeny informačními tabulemi s mapou. Jeden je ve spodní části v místě zvaném jako Ševčíkův altán a druhý, méně náročný, v horní části za motokárovým areálem. Stezka využívá kopcovitý terén příměstského lesa na Hradišťském vrchu, proto si zde na své přijdou i příznivci náročnějších aktivit v přírodě.

„Na každém stanovišti je umístěna informační tabule s popisem konkrétního cvičebního zařízení. Zároveň je ale velká část prvků soustředěna na rovné „náhorní“ plošině uvnitř lesního areálu tak, aby si sem mohli přijít zlepšit fyzickou kondici nejen aktivní sportovci, ale třeba i rodiče s dětmi. Trasa navazuje na již vybudované stezky ´Lesní pěšinou podél řeky Otavy´, primárně určené pro nenáročné relaxační aktivity,“ doplňuje David Schwedt.

„V krásném zalesněném prostředí Hradišťského kopce, a přitom v těsné blízkosti města, máme nyní komplex sportovních stezek s různým stupněm náročnosti, kde mohou Písečané i návštěvníci města všeho věku aktivně a zdravě trávit volný čas,“ chválí výsledek starostka Eva Vanžurová.

Sportovní stezka na Hradišťském vrchu v Písku (zdroj Město Písek)

Rekonstrukci za 1.6 milionu korun bez DPH se podařilo získat dotaci ve výši 100 procent způsobilých výdajů ze Státního zemědělského intervenčního fondu.