Tanorektik není anorektik aneb Opalování není grilování

Existuje hodně lidí, kteří se s prvními slunečními paprsky začnou slunit hlava nehlava, aby získali snědou kůži jako od moře. Mnozí nespoléhají na přírodu a k celoročnímu bronzu si dopomohou pobytem v soláriu.

Co symbolizuje opálená pleť

Kdysi byla opálená pleť symbolem nízkého původu, protože znamenala, že člověk je chudý, a musí mnoho pracovat na poli i jinde. Šlechta si uchovávala alabastrově bílou pleť, protože se před sluncem skryla ve svých honosných komnatách a fyzickou práci dělali jiní. V dnešní době je „in“ naopak snědší pleť, protože je symbolem zdraví, pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu a slunci, zatímco bílou pleť vnímáme jako symbol nemoci a pobytu v uzavřených prostorách.

Tanorektik

Nicméně, nic se nemá přehánět. V poslední době se objevil nový pojem „tanorektik“. Označuje člověka, který nezná rozumnou míru opalování a má pocit, že každý den, kdy alespoň trochu nepřikrmí své opálení, je pro něho ztracený. Nejčastěji tomuto trendu podléhají mladé dívky, které mají pocit, že by měly vypadat jako ženy z titulních stránek časopisů a z internetových reklam. Zapomínají totiž na to, že tyto snědé krasavice editor nejdříve řádně „prohnal“ fotošopem). Vyznavači se drží se pravidla čím snědší, tím lepší. Tváře těch nejurputnějších tanorektiků (ani muži totiž nejsou výjimkou) pak mohou připomínat příliš osmahlý lívanec.

Lékaře tato skutečnost však dost děsí. Nadměrné opalování, ať už na slunci či v soláriu, může odstartovat rozvoj melanomu. Kožní zhoubné nádory patří k těm nejagresivnějším a jejich léčba nemá dobrou prognózu. Dalším faktem je, že nekritické opalování je velkou zátěží pro kůži. Pokud se někdo opéká na slunci nebo v soláriu pravidelně měsíce a roky, pak mu jeho kůže poděkuje předčasným stárnutím – bude suchá, ochablá, vrásčitá a plná pigmentových skvrn.

Přirozený bronz

V žádném případě však nezatracujte přirozený pobyt na slunci. Slunce je významných zdrojem vitamínu D, který naší populaci obecně chybí. Říká se, že člověk se nejlépe a nejpřirozeněji opálí při nějaké aktivitě, třeba při sportu či práci na zahrádce. V neposlední řadě si pohybem na slunci také zvýšíte hladinu endorfinu, tedy hormonu štěstí, který přispěje k vaší dobré náladě.