Lidé chtějí zasypat ministerstvo životního prostředí štěrkem

HODONÍN, BŘECLAV – Obyvatelé Hodonínska a Břeclavska chtějí netradiční formou vyjádřit nesouhlas s chystanou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku. Na ministerstvo životního prostředí budou posílat dopisy se štěrkem. Báňský úřad by totiž teď měl rozhodnout o odvolání obcí.

Třináct let obyvatelé obce vyjednávali nebo psali petice, ale zatím neúspěšně. Teď chtějí na protest proti souhlasu úřadu s plány těžařů ministerstvo zahltit dopisy se štěrkem. „Poslední tři roky to vypadá, že se blížíme tomu špatnému konci, tomu chceme zabránit,“ řekla starostka obce Tvarožná Lhota Martina Bílová. Spolek Za vodu pro lidi připravil na sobotu happening v přístavišti Baťova kanálu ve Veselí nad Moravou. Organizátoři tam budou rozdávat výzvu i balíček štěrku. „Připravili jsme nesouhlasné vyjádření k tomuto kladnému Rozhodnutí povolit dobývací prostor a naším cílem je, aby toto nesouhlasné vyjádření poslalo Ministerstvu životního prostředí co nejvíce lidí. V příloze dopisu pak bude malý balíček štěrku, neboť pokud stát tolik potřebuje štěrk pro své fungování, rádi mu přispějeme a trochu štěrku pošleme. Bez štěrku se totiž obejdeme, kdežto bez vody ne. Na happeningu si budete moci vyzvednout sepsanou výzvu, obálku  i balíček štěrku, pouze si zakoupíte známku a svým jménem pošlete dopis na Ministerstvo životního prostředí. Množství dopisů se štěrkem musí být nepřehlédnutelné, a také bude, protože sypká sloučenina se na úřadě musí evidovat zvláštním způsobem a ministerstvo to nebude mít zrovna snadné,“ vyzývá spolek Za vodu pro lidi na Facebooku.

Spor se vede o pole mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem. Pod ornicí je v zemi štěrk, který by vystačil na čtyřicet let těžby. Půl kilometru odtud je ale na území Zlínského kraje podzemní jezero s pitnou vodou pro celý region a podle starostů by ho těžba mohla ohrozit. „Záměr splňuje legislativní požadavky na ochranu životního prostředí, neohrožuje zdraví obyvatelstva a nepřináší negativní vlivy nad rámec platných limitů,“ píše se ve studii MŽP. Zničí se voda pro desítky tisíc lidí, protestují obce i premiér. Ministerstvo s těžbou štěrkopísku problém nemá. O odvolání 57 vesnic proti souhlasu s těžbou bude rozhodovat báňský úřad, dopisy se štěrkem chtějí starostové vrátit do hry i ministerstvo životního prostředí. Tím spíš, když jeho letošní prioritou je boj se suchem. Místu, kde se má těžit, se totiž říká Moravská Sahara.

Výzva spolku Za vodu pro lidi na Facebooku.