Rozlučte se s tropy. Vedra vystřídají silné bouřky a vydatný déšť

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zatímco první zářijový den trápí Zlínský kraj tropickými teplotami nad 30 °C, začátek školního roku udělá pomyslnou tečku za letními vedry a přinese ochlazení spojené s bouřkami a přívalovými dešti. Od dnešní třetí hodiny odpoledne do pondělní šesté hodiny ranní vejde v platnost výstraha meteorologů před silnými bouřkami, které od zítřejší šesté hodiny ranní do šesté odpoledne vystřídá varování před vydatnými dešti. Lidé by tak pro dnešní večer měli zabezpečit svou domácnost a pozor by si měli dát také řidiči na cestách.

Území Zlínského kraje mohou v noci ojediněle zasáhnout silné bouřky s krátkodobými úhrny kolem 40 mm. Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snižte rychlost jízdy a jeďte velmi opatrně.

Pondělní vydatný déšť může přinést místy úhrny kolem 40 mm za dvanáct hodin. Musíme tudíž počítat s možností zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Řidiči by si měli dát pozor na sníženou viditelnost a riziko aquaplaningu. Přizpůsobte rychlost jízdy podmínkám na cestě a rozhodně nevjíždějte do proudící vody a zatopených míst.