Liberec získal originální graffiti kontejner, který pomůže dobré věci

LIBEREC – Společnost ASEKOL zabývající se sběrem vysloužilého elektra se rozhodla spojit osvětu s uměním a pod hlavičkou projektu „Umění třídit“ umístila v Liberci červený kontejner obohacený o graffiti design. Kontejnery byly umístěny následně i v dalších krajských městech. Na uměleckých a zároveň funkčních instalacích zpodobnili výtvarníci a sprejeři pod vedením Nikoly Vavrouse (Khomy) daná města a jejich dominanty. O grafický návrh a samotné zpracování libereckého kontejneru se postaral umělec Dalibor Krch (MAX). Designový kontejner, který nyní stojí v ulici Aloisina výšina, byl slavnostně předán do rukou vedoucí odboru ekologie a veřejného prostoru Lucii Sládkové.

Neziskově hospodařící společnost ASEKOL, která je provozovatelem nejhustší veřejně dostupné sítě sběrných míst, se rozhodla projektem Umění třídit vypořádat hned s několika problémy. „Chtěli jsme netradičně upozornit na potřebu třídit vysloužilé elektro a zároveň naše kontejnery ochránit před vandaly,“ vysvětluje ředitel systému ASEKOL Karel Krejsa a dodává: „Uvědomujeme si svou přítomnost ve veřejném prostoru, která nemusí být vždy vnímána pozitivně, a proto jsme se rozhodli propojit účel s uměním, tedy zachovat dostupnost červených kontejnerů a přizpůsobit je místu, kde se nacházejí. S ohledem na zkušenosti ze zahraničí funguje street art velmi dobře i jako preventivní prvek proti vandalům, což jsme si mohli ověřit již na prototypu, který byl umístěn v Pardubicích v minulém roce.“

Kontejner pro Liberec znázorňuje „Dítě z Marsu“ od Jaroslava Róny, marťana, jenž dálkovým ovládáním právě nastartoval vesmírné plavidlo, což se zaujetím sledují různé postavičky elektrospotřebičů, které se s jeho pomocí hodlají vrátit na planetu Elektra XL04. Za grafickým návrhem i ztvárněním stojí výtvarník a ilustrátor Dalibor Krch (MAX). „K práci na projektu jsem se dostal přes kamaráda Khomu, se kterým rád spolupracuju, takže nebylo o čem přemýšlet! Pro mě je bonus, že jsem se skrze pět návrhů, které jsem realizoval, dozvěděl zase něco nového o krajích a jejich krajských městech. Navíc třídění odpadů je u nás, řekl bych, už národní sport, tak proč si to neudělat alespoň na pár kontejnerech hezčí,“ doplňuje Krch, který se postaral kromě libereckého i o pražský, královehradecký, kladenský a jihlavský kontejner.

Jednotlivé nástřiky trvaly necelé dva týdny a malby byly doplněny i o antigraffiti nátěr, pro který se společnost ASEKOL rozhodla především z úcty k uměleckým dílům, ve která se kontejnery proměnily.

Společnost ASEKOL dnes spustila na webových stránkách www.umenitridit.cz hlasovací soutěž o nejoblíbenější kontejner. V soutěži budou moci obyvatelé celé České republiky vyhrát pro své město finanční dar ve výši 100 000 korun, který by měl být následně použit na environmentální či CSR aktivity v dané lokalitě. Všichni soutěžící si navíc každý týden zahrají o hodnotné ceny.

Foto: ASEKOL a Město Liberec