Nezmeškejte Festival vědy s Jihomoravským krajem

BRNO – Máte doma malého koumáka? Anebo vy sami rádi louskáte tajemství kolem nás? Pak neváhejte a přijďte v pátek 6. nebo v sobotu 7. září od 9 do 18 hodin do areálu dopravního hřiště Riviéra Brno. Opět se totiž vydáte za báječným dobrodružstvím vědy, techniky a historie na Festivalu vědy s Jihomoravským krajem. Předvede se dvacet institucí, které jsou sice vědecké, technické nebo historické, ale které se neberou příliš vážně. Místa je dost, vstup je zdarma, zábava je to pro malé i velké.

Velkou podívanou slibují vysoké školy. Bioskop z Masarykovy univerzity bude hledat odpovědi na otázky typu: Co je pH? Jak se měří? Jakou má hodnotu v různých nápojích? A kde všude jej můžeme měřit a kde nám pomáhá? Nutriční terapeuti z Lékařské fakulty vám připomenou, že výživa je důležitou součástí našeho života a hraje významnou roli v prevenci mnoha onemocnění. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky z Přírodovědecké fakulty otestuje vaše znalosti a dovednosti z teoretické fyziky a astrofyziky. V případě bezoblačného počasí se můžete podívat i na fotosféru a chromosféru Slunce. S Ústavem geologických věd si vyzkoušíte nejstarší metodu získávání zlata za pomoci rýžovací pánve.

Katedra technické a informační výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity ukáže a naučí zájemce řídit diferenciální podvozek robota. Zájemci si budou moci robota naprogramovat tak, aby jel po požadované dráze, nebo aby sledoval čáru. Můžeme vyzkoušet ovládání robotické ruky a zjistíme, že programovat roboty není vůbec problematické, víme-li, jak na to. Mendelova univerzita v Brně vás naučí rozeznávat druhy obilí, poznávat zvířata. Zachytáte si spolu s jejími pracovníky ryby a nadojíte mléko. Moravské zemské muzeum se pochlubí svým Mendelianem, atraktivním světem genetiky, což je zřejmě jedna z nejrychleji se rozvíjejících věd.

Ve stánku Univerzity obrany v Brně si můžete zahrát na virtuálním simulátoru VBS2, otestovat své střelecké dovednosti na laserovém trenažéru, vyzkoušet si zobrazování objektů hyperspektrální kamerou, navázat spojení pomocí radiostanic či shlédnout vybavení ženijních jednotek. Pro děti budou připraveny různé hry a nejmladší návštěvníci si mohou v sobotu užít skákací hrad.

foto: VIDA! centrum

Zábavní vědecký park VIDA! science centrum nabídne stanoviště s pokusy zaměřenými na různé formy ledu a změny skupenství i klimatu. Hvězdárna a planetárium Brno přiveze nafukovací Měsíc, dalekohledy a další vesmír atrakce.

Muzeum Brněnska se letos Festivalu vědy zúčastní poprvé, a to hned tři z jeho šesti poboček. S Památníkem písemnictví na Moravě poznáte, jak se vyráběly knihy a vyzkoušíte si přečíst i napsat své jméno v různých písmech napříč staletími. Podhorácké muzeum pozve na výstavu Cesty do pravěku. Jak vlastně můžeme zjistit, jak vypadali dinosauři? Odpověď na tuto otázku objevíte sami, a ještě se u toho dobře pobavíte. Historie nejsou jen jména a čísla. S Památníkem Mohyla míru zažijete, jaké by to bylo stát se napoleonským vojákem.

Hlavním garantem Festivalu vědy již pět roků Hvězdárna a planetárium Brno. Akce je součástí projektu Jihomoravská kraj fandí vědě, který je spolufinancován právě Jihomoravským krajem.