Malá tygřata se již radují ve venkovním výběhu. Brzy je čeká křest

ZLÍN – Zatímco si děti po prázdninách pomalu zvykají na školní povinnosti, mláďata tygra ussurijského ve zlínské zoo čekaly také důležité životní změny. Tři malí tygříci, dvě samičky a jeden sameček, kteří se narodili na začátku června, opustili zázemí expozice a vydali se objevovat prostory venkovního výběhu. Přitom je pečlivě sleduje matka Tanja, která se občas zapojí do jejich radostného dovádění. Prozatím nemají jména, to se ovšem změní v sobotu 7. září, kdy ve dvě hodiny odpoledne proběhne přímo u expozice jejich symbolický křest. Kmotrem se jim stane oblíbený český herec Miroslav Krobot.

Červencová prohlídka potvrdila, že malí tygříci jsou ve skvělé kondici. Podle všeho se jim daří i nyní, kdy ze čtyř kilo přibrali na deset. „Samice Tanja se o mláďata vzorně stará. Každý den spořádá kolem šesti kilogramů masa, uživit tři hladové krky vyžaduje odpovídající přísun potravy. Mláďata jsou stále závislá na mateřském mléce, sem tam už ale ochutnávají i maso,“ prozradil hlavní zoolog Kamil Čihák.

Pro čtrnáctiletou Tanju to byl již čtvrtý porod a hned od začátku se chovala jako naprosto zkušená matka. Otcem mláďat je osmiletý samec Boatsman z estonské Zoo Talin. „Do našeho nového tygřího páru jsme vkládali velké naděje. Navíc jsme byli poctění tím, že vedení Evropského záchranného programu pro tygry ussurijské projevilo zlínské zoo velkou důvěru a umožnilo spojení dvou geneticky nejcennějších zvířat v evropském chovu právě u nás. Prarodiče samce i samice pocházejí z volné přírody, jejich mláďata tak znamenají mimořádný přínos pro chov tygrů ussurijských,“ pochlubil se Kamil Čihák.

Tygr ussurijský je největší kočkovitou šelmou na světě. Dospělý samec může vážit až tři sta kilogramů. Především díky pytláctví je dnes ve volné přírodě na pokraji vyhubení a obývá již jen zlomek svého původního areálu na Dálném východě, v severní Koreji a na severu Číny. Zde se jejich počty odhadují na čtyři sta kusů, ve světových zoo jich přitom žije kolem pěti set padesáti jedinců.

Ve zlínské zoo se tygr ussurijský objevil poprvé v roce 1968. V osmdesátých letech se podařilo odchovat osm mláďat, skutečné úspěchy však začaly až s příchodem Tanji z ruské Zoo Čeljabinsk v roce 2005. První tři mláďata odchovala v roce 2009. Včetně tří letošních se tak stala matkou celkem jedenácti potomků.