Přepravci konečně zaplatí za přetěžování nákladů, které ničí silnice! Kraj bude mít čtyři nové vážnice!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Čtyři vytipovaná místa budou ve Středočeském kraji podle rozhodnutí radních upravena pro nízkorychlostní vážení nákladních vozidel. Konkrétně se s nimi řidiči budou setkávat v Nouzově u Dymokur, v Neveklově, na Benešovská ulici v Trhovém Štěpánově a u exitu 49 z dálnice D1 v Psářích. 

Celkové náklady dosáhnou téměř sedmnácti milionů korun včetně DPH. Zprovozněny by měly být ve všech případech už v příštím roce. „Přetížené nákladní automobily nadměrně ničí středočeské silnice. Chceme zintenzivnit kontroly, protože bezohlednost přepravců přináší kraji náklady navíc. Ročně vynaložíme na opravy silnic miliardy korun a nechceme, aby je pak projíždějící těžké kamiony opět ničily,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Kvarteto vytipovaných míst bude sloužit jednak na vážení, jednak jej bude využívat Policie ČR a Celní správa jako kontrolní místa a v některých případech bude také určeno pro odpočinek účastníků silničního provozu nebo dočasné odstavení přetížených nákladních vozidel.

„Do budoucna bychom chtěli Policii České republiky pořídit další automobily, aby mohli měřit i na více místech,“ závěrem řekl radní pro oblast dopravy František Petrtýl.