Stále odkládaná rekonstrukce Karlštejna by mohla začít v říjnu. Nikdo tomu ale zatím moc nevěří!

BEROUNSKO – Zahájení rekonstrukce hradu Karlštejn se již několikrát odložilo a lidé  jsou ke zprávám o začátku oprav dost skeptičtí. Nyní to vypadá, že by se mohlo začít v říjnu. O zakázku se zajímá velké množství firem. Termín pro podání nabídek by měl skončit 9. září.  Předpokládaná hodnota zakázky (včetně DPH) je 121 milionů korun.

Čas pro vysvětlení a námitky

„Podle současného stavu a průběhu zadávacího řízení je předpoklad, že k výběru vítězného uchazeče dojde v září. Nemůžeme však vyloučit, že si zadavatel u některých nabídek vyžádá vysvětlení, na které je nutno rovněž poskytnout přiměřený čas,“ uvedl Pospíšil. Po výběru vítěze musí ještě uplynout lhůta pro případné námitky k výběru a teprve potom může být podepsána smlouva. Stavba začíná předáním staveniště zhotoviteli. To by mohl být v průběhu října, samozřejmě pokud se neobjeví námitky některého z účastníků,“ uvedl Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

Co bude nově?

Cílem projektu nazvaného hrad Karlštejn – klenot české země je obnova chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor Císařského paláce, arkádového přístavku, skalního sklepa a východní části hradního purkrabství, kde bude zřízeno návštěvnické centrum. Renovace čeká také užitkovou zahradu na jižním parkánu a inženýrské sítě. Z nádvoří by měl zmizet dřevěný bufetový stánek a vstupenky se už neprodávat u okénka, ale v atraktivních pozdně gotických prostorách ve východní části purkrabství, kde vznikne i obchod se suvenýry a občerstvení. Zároveň se odtud bude vycházet na terasu na střeše nových toalet vybudovaných na jižním parkánu. Lidé se budou pohybovat jen jedním směrem a měly by odpadnout fronty na nádvoří.

Hrad by měl během rekonstrukce zůstat návštěvníkům otevřený, lidé by se ale připravit na krátkodobé uzavírky v některých částech, prozradila při slavnostním zahájení projektu ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.