V Karlíně se děti do školy opravdu těší

PRAHA – Největší investiční akce Prahy 8 roku 2019 se podařila. Základní škola Lyčkovo náměstí se dočkala rozšíření a modernizace. Navíc má osvíceného pana ředitele.

Včera slavnostně otevřeli zástupci městské části Praha 8 a magistrátu nově zrekonstruované školské zařízení na adrese Pernerova 29, které bude sloužit jako součást základní a mateřské školy Lyčkovo náměstí v Karlíně. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 188 milionů, kdy 52 milionů poskytly evropské fondy. Díky rekonstrukci došlo ke snížení energetické náročnosti budovy, kapacita byla navýšena o 11 tříd pro 264 žáky, další zázemí vzniklo pro pedagogy, a také čtyři oddělení družiny, výdejna obědů a jídelna, tělocvična. Celý objekt je bezbariérový.

V letošním roce zde otevřeli dvě třídy pro prvňáčky, zároveň zde probíhá intenzivní výuka českého jazyka pro děti cizinců. „Základem našeho nového vzdělávacího programu je tzv. formativní hodnocení, což znamená, že žáci nebudou hodnoceni známkami, ale budou dostávat slovní hodnocení, které považujeme za velmi motivační,“ uvedl ředitel MŠ a ZŠ Lyčkovo náměstí, Jan Korda. K tomu se přidává místostarosta MČ Praha 8, Tomáš Tatranský, který má na starosti školství a evropské fondy: „Oceňuji, že se zde děti budou učit nejen klasické školní látce, ale také praktickým a pro život důležitým dovednostem, jako jsou vzájemná spolupráce a respekt k odlišnostem.“