Víte kdo byl Igráček? Fenomenální postavička z dob socialismu má svoji výstavu!

ROŽĎALOVICE – Na začátek školního roku si v galerii Melantrich v Rožďalovicích připravili unikátní výstavu Fenomén Igráček. Pamětníci ihned vědí oč jde! Hračka byla velmi oblíbená v někdejším socialistickém Československu a v zemích východního bloku. Figurky vyráběla firma IGRA, odtud název postavičky, která představuje všechna možná zaměstnání. 

Výstava nadchne nejen děti, pro které je tato hračka novinkou, ale především jejich rodiče, pamětníky socialismu, kdy Igráček byl pojem a vrchol techniky! Návštěvníci se mohou seznámit s desítkami figurek v historických i moderních variantách. “Na výstavě uvidíte ukázku nejstarších Igráčků v původních krabičkách a samozřejmě nemůže chybět úplně první Igráček „zedník“ z roku 1976.  Autory postaviček jsou tehdejší návrháři družstva IGRY Jiří Kalina a Marie Krejchová,” informuje organizátor výstavy.

Panáček byl vyráběn v různých možných variacích, a to buď jako samostatná postava vykonávající nějaké povolání – policista, hasič, doktor, zdravotní sestra, opravář a podobně, nebo i s doprovodnými postavami zvířat a složitějšími nástroji. Hračka se stala známá pro svůj jednoduchý design – jednotlivé figurky byly sestaveny ze stejných dílů a měnila se pouze vnější výbava postavy.

Kde : Galerie Melantrich v Rožďalovicích

Kdy : 2. září – 30. září