Základka v Domažlicích zahájila školní rok rekonstrukcí

DOMAŽLICE – Ne vždy se vše podaří, jak bychom chtěli, a tak začátek nového školního roku v základní škole v ulici Msgre B. Staška proběhne poněkud nezvykle. Vedle žáků tam budou chodit i stavbaři, aby tam vybudovali výtahy a nové učebny.

Bohužel, práce nemohly proběhnout o prázdninách, protože do prvního výběrového řízení se nepřihlásila žádná firma. O zakázku projevily zájem tři společnosti až při druhém výběrovém řízení. „Teď jsme měli větší štěstí, ve druhém výběrovém řízení jsme mohli vybírat ze tří firem. Byla vybrána ta nejlevnější,“ vysvětlil místostarosta Stanislav Antoš. A jak to bude s výukou? Nenaruší stavební práce chod školy a průběh vyučování?

Na to odpověděl ředitel školy Karel Štípek: „Druhého září by měly začít stavební práce. Pracovat se bude na třech místech. Máme plány, jak reagovat při postupu prací. Výuka bude zajištěna. V případě, že by se neúnosně zvýšil hluk či prašnost, mám v plánu požádat případně zřizovatele o den dva ředitelského volna. Jde o situace, kdy se budou bourat stropy a vybourávat některá okna. Další variantou je přesunutí těchto stavebních zásahů na odpolední hodiny.“

Na stavební rekonstrukci byla zastupiteli schválena částka ve výši 10,37 milionu korun bez DPH. Devadesát procent nákladů by měla pokrýt dotace z evropských fondů, bez které by bylo velmi složité tuto stavbu zrealizovat.