Antické památky Bulharska představí výstava v kroměřížské radnici

KROMĚŘÍŽ – Archeologické vykopávky, zachovalé rozsáhlé mozaiky a další cenné památky, s nimiž Bulharsko kandiduje na zapsání na seznam světového dědictví UNESCO, jsou aktuálně k vidění v Kroměříži. Výstava nese název Biskupská bazilika a římské mozaikové dědictví Filipole potrvá do 7. října. Seznámit se s ní můžete ve foyer kroměřížské radnice.

Expozice zapůjčená Bulharským kulturním institutem v Praze zahrnuje na dvě desítky informačních panelů, plakátů a fotografií, které ukazují na velkolepost pozdně antických mozaik v nejvýznamnějších památkách římského umění v Plovdivu. „Projekt si klade za cíl seznámit návštěvníky s unikátním kulturním dědictvím, kterým se Bulharsko představuje světu jako země starověkých civilizací a skvělých možností pro cestovatele. Zároveň popularizuje Plovdiv, Evropské hlavní město kultury 2019, které má samo tisíciletou historii,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Výstava se koná za podpory Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a právě loňská návštěva velvyslance Bulharska v České republice Latchezara Petkova se podle vedoucího odboru kultury a cestovního ruchu Pavla Zrny stala inspirací pro její vznik. „Bulharský velvyslanec navštívil Kroměříž při příležitosti konání Bulharských dnů. Během oficiálního přijetí na radnici nabídl spolupráci a s ní i kontakt na Bulharský kulturní institut, který nám výstavu zapůjčil,“ popsal Zrna.

Na seznamu světového dědictví UNESCO má Bulharsko v současnosti deset památek, kterými se může chlubit. Za zmínku stojí například antické město Nessebar, skalní kostely v Ivanovu nebo Bojanský kostel na předměstí Sofie.