Na očipování zbývá 117 dní! Někteří majitelé psů ho ale odmítají. Co jim hrozí?

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Možnost rozhodnout se, zda svého psa očipovat, tu byla už desítku let. Nyní je tu povinnost ze zákona. Majitelům čtyřnohých kamarádů zbývá přesně 117 dnů, tedy 3 měsíce, 26 dnů na její splnění. Štěňata musí být označena mikročipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy nejpozději v půl roce věku. Za nesplnění nové povinnosti čeká chovatele od 1. ledna 2020 až dvacet tisíc korun pokuty.

Očekávané přínosy

Mikročipem nemusí být označeni psi, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011. Stát si chce posvítit především na problémové množírny psů.  Je tu i příslib, že u označeného zvířete bude možné snadněji prokázat, kdo je jeho majitelem. To by mělo být přínosem pro případy prodeje kradených psů, nebo když zvíře zaviní dopravní nehodu či zraní člověka. Zatoulaný, očipovaný pes bude mít také podstatně větší naději, že se vrátí ke svému původnímu majiteli. Reakce na novou povinnost přesto nejsou jednoznačné.

Kritické ohlasy

Někteří lidé jsou zásadně proti. Čipy údajně často odmítají majitelé zejména starších psů, kteří mají obavy z možných zdravotních následků. Čipování ale podle vyjádření odborníků z Komory veterinárních lékařů ČR zdravotní problémy nezpůsobuje. Jedním z dalších důvodů nevole je, že pro některé chovatele to znamená další finanční zátěž, nebo mají pocit, že městu, obci už tak platí za psy dost. „Jakoby nestačilo výpalné, které obec inkasuje ve formě poplatků za psy,“ míní jeden z odpůrců na sociálních sítích. „Nemíním podporovat okrádání chudých důchodců nebo rodin s dětmi s pejskem,“ píše jiný.

Za kolik?

Jakou finanční zátěž čipování konkrétně obnáší? Pořizovací cena mikročipu se pohybuje mezi 120-450 Kč, závisí na jeho typu. Další částku si soukromí veterinární lékaři účtují za jeho aplikaci, ceny jsou smluvní. „Chápeme, že nová povinnost přinese sice jednorázovou administrativní a finanční zátěž pro chovatele ve výši stovek korun, nicméně její přínosy by měly být dle našeho očekávání výrazně vyšší,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Kontroly nejvíc na podněty

Dodržování povinnosti čipovat psy vyplývající z novely veterinárního zákona, bude kontrolovat Státní veterinární správa. Zaměřit se může jak na velkochovy psů, tak i na běžné chovatele psů. Pokud jde o pravidelné kontroly chovů zájmových zvířat včetně psů, probíhají kontroly plánované a neplánované, tedy především na základě obdrženého podnětu. Těch bývá většina. Plánované se vztahují prvotně na chovatele, kteří na základě živnostenského oprávnění chovají zvířata, upřesnila veterinární správa.

Data ze statistik

Podle šetření ČSÚ z roku 2016 má skoro každá třetí domácnost doma psa. Majitelé za něj podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere utratí v průměru 15 794 Kč za rok. Nejvíc psů ve středních Čechách je registrovaných na Kladensku.