Rozsáhlá rekonstrukce se vyplatila. Holešovské gymnázium je opět chloubou města

HOLEŠOV – Roční rekonstrukce holešovského Gymnázia Ladislava Jaroše je u konce. Ke slavnostnímu otevření se včera sešli představitelé kraje i školy, kteří ocenili kvalitně provedené opravné práce, díky kterým se holešovské gymnázium může směle prohlásit za jedno z nejkrásnějších v kraji. „Děkuji všem, kteří se na této rekonstrukci podíleli, a jsem rád, že to tak dobře dopadlo. Díky aktivitě města je již v Holešově nádherně opravený zámek a těší mě, že kraj nyní mohl přispět k tomu, že centrum města bude zdobit další krásně a citlivě zrekonstruovaná historická budova,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

V rámci rozsáhlé rekonstrukce za téměř padesát milionů korun došlo i na opravu dominanty školy, a to dvanáctimetrové věže z roku 1905, na které se od té doby prováděly pouze udržovací práce. Na žádost Národního památkového ústavu, města Holešov i dalších subjektů bylo dohodnuto, že věžička nebude zrušena a zůstane nadále součástí historického objektu gymnázia. Zvažováno bylo několik variant, nakonec se s ohledem na havarijní stav věže přistoupilo k její demontáži a vyrobení repliky.

Zlínskému kraji se na realizaci akce podařilo získat více než šestimilionovou dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Díky zateplení budovy se zde ročně na energiích uspoří přes dvě stě šedesát tisíc korun. Součástí investiční akce byly i další důležité stavební práce, například malby, vyvážení a doplnění topné soustavy objektu, úpravy příček nebo sádrokartonových podhledů, klempířské i štukatérské práce.