Kam vyrazit o víkendu za zábavou? Ve Zlínském kraji se rozhodně nudit nebudete!

ZLÍNSKÝ KRAJ – První zářijový víkend by neměl patřit pouze dětem, které se po prázdninách vrátily do lavic, ale i jejich rodičům, kteří si po zápřahu úvodního týdne jistě zaslouží trochu odpočinku. O víkendu proběhne ve Zlínském kraji hned několik zajímavých akcí. Na své si přijdou milovníci hudby, dobrého jídla a vína, historie i umění.

Za zmínku stojí rozhodně tři velké události, kterých se můžete zúčastnit. První z nich jsou tradiční a velkolepé Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti, na Vsetíně se chystá multižánrový festival Valašské záření a ve Valašském Meziříčí zas unikátní zážitek pod názvem Světlo Valmez.

 

Zlínsko

Lhota u Zlína se v sobotu od jedné odpoledne vrátí do středověku. V prostoru před Centrem volnočasových aktivit vám skupina Jagāri předvede rytířské souboje a jejich ležení se rozezní historickou hudbou. Středověk na Lhotě vám připraví příjemnou atmosféru a spoustu nových zážitků pro malé i velké.

Pod názvem Jsou hrdí, tuze vznešení a přenádherně odění se skrývá výstava replik historických oděvů z dílny Martiny Hřibové a Hany Poláškové v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Tři desítky dámských i pánských oděvů nabídnou vhled do historie odívání a módních trendů.

V sobotu ve dvě odpoledne zamiřte s dětmi do Zoo Zlín, kde proběhnou tygří křtiny. Tři mláďata tygra ussurijského pojmenuje oblíbený český herec Miroslav Krobot.

Je to již deset let, co jste si ve Vizovickém zámku mohli prohlédnout jemné detaily replik historických šatů na panenkách barbie z dílny paní Zdeňky Mudrákové. Letos se výstava opakuje a ukáže tak široké veřejnosti vše, co stihla paní Mudráková dalšího vytvořit. Modely historických šatů na panenkách jsou přístupné v provozních hodinách pokladny.

Kolonádní  koncerty přímo na Lázeňském náměstí, divadelní komedie v podání oblíbených slovenských herců v čele s Marošem Kramárem, tematická procházka po stopách architekta Dušana Jurkoviče nebo humorná hudební mozaika skupiny Funny Fellows s hosty Csongorem Kassaiem a Janikou Kolářovou. To a mnohem víc přináší kulturně nabitý čtyřdenní program sedmého ročníku festivalu Dny slovenské kultury v Luhačovicích, který si můžete užít od středy do neděle.

Kroměřížsko

Výstaviště Floria již pošesté uvítá open-air hudební festival Svatováclavské slavnosti piva. Kromě místních kapel vám v sobotu od jedné zahraje Anna K., Žlutý pes, Desmod, Tři sestry nebo Argema. Užít si můžete nejen špičkovou hudbu, ale i pivní speciály moravských pivovarů a gurmánské pochoutky.

Ve foyer kroměřížské radnice je pro vás připravena výstava unikátních antických pamětihodností z Bulharska, které kandidují na zapsání na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Výstava nese název Biskupská bazilika a římské mozaikové dědictví Filipole a potrvá až do října.

Milovníci plyšových medvědů nemohou chybět v Muzeu Kroměřížska, kde se vám v Galerii v podloubí představí výstava s názvem 777 medvědů. Nebudou chybět ani unikátní dobové kousky z porcelánu a keramiky.

Náhrdelník času aneb Příroda rukou člověka měněná nabídne neopakovatelný vhled archeologů i přírodovědců na historii soužití člověka s přírodou. Na zámku Chropyně si můžete vyzkoušet vyrobit předměty inspirované archeologickými nálezy, například šperky z hlíny nebo ze dřeva.

 

Uherskohradišťsko

Pokud váháte, kam se ve Zlínském kraji o víkendu vydat, rozhodněte se pro Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, které vám představí krásu tradiční lidové kultury na Slovácku, jejíž nedílnou součástí je i vynikající víno. Slavnostní zahájení proběhne v pátek v osm večer na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti a slavnosti se protáhnou až do neděle. Celá slovácká metropole vám otevře brány a odkryje svou historii, rozezní se cimbálovkou a víno poteče proudem.

Starý Hrozenkov zve na tradiční Hody s dožínkami. V neděli tu můžete oslavit sklizeň v duchu místních tradic. Začít můžete o půl jedenácté v místním kostele Mší svatou nebo přijít o hodinu později na náměstí, kde úvodní koncert odehrají DH Hrozenčané.

Uherský Brod v neděli otevře nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, které jsou během roku běžně nepřístupné. Den evropského dědictví začne již v devět ráno vystoupení žáků ZUŠ, na které v budově školy naváží pohádky pro děti. V Zahradě Panského domu se můžete těšit na jarmark lidových řemesel, v podzemí radnice zas ochutnáte vynikající vína.

 

Vsetínsko

Od pátku do soboty se můžeme těšit na tradiční multižánrový festival Valašské záření. Akce v centru Vsetína, která letos proběhne již po jedenadvacáté, opět nabídne zábavu pro celou rodinu. Ačkoliv hlavním tahákem je letos kapela Olympic, rozhodně si nesmíte nechat ujít Tajný koncert, který proběhne na náměstí Svobody v sobotu ve čtyři odpoledne. Zatím je známo pouze datum a čas, a to, že koncert ocení zejména hudební „fajnšmejkři“. Program doplní filmová představení, jarmark i výstavy. O dopolední aktivity a workshopy pro děti se již tradičně bude starat Alcedo – středisko volného času Vsetín.

V rámci Dní města Valašského Meziříčí máte šanci zažít unikátní festival Světlo Valmez. Během pátku a soboty můžete zhlédnout třiatřicet instalací a videomappingů, které vše kolem vás rozsvítí. Hudební program nabídne hned dvacet zajímavých interpretů, mezi nimiž je nutné zmínit třeba Lenku Dusilovou, Tata Bojs nebo Zrní. Zahájení proběhne v pátek o půl šesté odpoledne v Amfiteátru zámeckého parku Kinských koncertem Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín

V sobotu si pochutnáte v Zašové. Tradiční slavnosti a Love FOOD Festival lákají na vyhlášené speciality místních restaurací, které doplní bohatý hudební program, skupina historického šermu Allegros i barmanská show. Svou zručnost vám předvedou místní řemeslníci a pro děti je připraven bohatý doprovodný program. V kulturním domě vás uvítají již o půl jedenácté dopoledne.

Zámek Vsetín zve hned na několik zajímavých akcí. Osudům amerických posádek sestřelených v roce 1944 během letecké bitvy nad Bílými Karpaty je věnována výstava Mise 263. Pod názvem Konopí se skrývá výstava zaměřená na využití a zpracování této plodiny v minulosti a současnosti. Dozvíte se, že konopí nás může šatit, živit, léčit od všelijakých neduhů, může nám poskytnout střechu nad hlavou, účinnou izolaci a mnohé další. Pokud se chcete ponořit hlouběji do historie, vydejte se Na skok do pravěku. Jestli vás zajímá, jak žili lidé na Valašsku a Kelečsku před třiceti tisíci lety, nenechte si tuto výstavu ujít.

Zámek a park v Lešné se otevře milovníkům Myslivosti. Návštěvníci se seznámí s dnes již téměř zapomenutými způsoby honů a lovu zvěře, zajímavostmi z oblasti pytláctví, sokolnictvím i zvěří dnešní krajiny. K vidění jsou i naprosto raritní trofeje srnců.

V Rožnově pod Radhoštěm si stále můžete prohlédnout nádherné sochy z písku s africkou tematikou na ulici Palackého. Děti si mohou pohrát na velkém pískovišti, zatímco dospělí si užijí zaslouženého odpočinku v klidu zahrady.