Objevte úžasnou přírodní zajímavost v Českém středohoří – Kamenná slunce

Nedaleko obce Hnojnice již z dálky uvidíte malý, nenápadný kopeček. Přijdete-li blíž, objeví se před vámi skalní stěna ozdobená „kamennými slunci i sluníčky“. Kresby na stěnách vytvořila sama příroda před mnoha miliony let při sopečné činnosti. Tuto českou raritu nikde jinde ve světě nenajdete.

Kamenná slunce byla objevena v opuštěném lomu v Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Na skalní stěně vás upoutá cihlové zbarvení takzvaného jádra sluncí a okolo nich paprskovitě popraskaná hornina. Místy jsou ovšem jádra prázdná, zůstala pouze jamka. Obrazce jsou velmi podobné dětským sluníčkovým kresbám, a proto dostaly název Kamenná slunce.

Jak tato rarita vznikla?

Podle geologů tady v době před více než dvaceti milióny let došlo k bouřlivé vulkanické činnosti a výbuchem se vytvořilo trychtýřovité hrdlo. To se postupně zaplňovalo sopečnými vyvrženinami a horninami z okolních stěn. Chladné jílovité úlomky tyto stěny ochlazovaly, došlo ke smršťování kamene, který v důsledku tohoto jevu paprskovitě popraskal.

Tento přírodní jev zatím nebyl zaznamenán jinde na světě. U nás jej objevil na počátku 50. let geolog Miroslav Malkovský a nedlouho poté bylo toto místo vyhlášeno Národní přírodní památkou.

Za sluníčky do lomu

Výlet za kamennými sluníčky je nenáročný. K této volně přístupné pozoruhodnosti vás nezavede turistická značka – ze silnice spojující obce Hnojnice a Koštice odbočíte na nenápadnou stezku mezi keři. Vyšlápnete-li si na úpatí Kamenného slunce, čeká vás krásný výhled do širokého okolí Českého středohoří.

Místo

Ústecký kraj, okres Louny, obec Libčeves
GPS Kamenná slunce: 50.4336031N, 13.8860025E

Kontakt

Informační centrum Libochovice
náměstí 5. května 48, 411 17 Libochovice
tel.: +420 416 725 857, +420 725 878 642
e-mail: info@libochovice.cz
www.libochovice.cz

Turistický informační portál – www.ceskestredohori.cz.

Tip na občerstvení a ubytování

Penzion Klášter
Teplá u Třebenic 4, 411 13 Třebenice
tel.: +420 730 193 800, +420 416 594 513
e-mail: info@penzionklaster.cz
www.penzionklaster.cz