Suchem ohrožené městské stromy zachraňují ve středních Čechách zavlažovací vaky

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Chřadnoucím městským stromům ohroženým suchem pomáhají netradiční zavlažovací vaky. Znají je už obyvatelé v ulicích Kralup nad Vltavou, Mělníku, Neratovic a Kladna. „Naším záměrem je postupně opatřit těmito vaky městskou, obecní zeleň v  regionu, kde o to samosprávy projeví zájem, a kde má tento způsob zavlažování smysl,” vysvětlil Jakub Hanzl, generální ředitel společného projektu Středočeských vodáren, Vodáren Kladno – Mělník a měst a obcí regionu.

65 litrů vody ke kořenům

Zavlažovací vak pojme až 65 litrů vody a tu pak rovnoměrně po dobu zhruba devíti hodin distribuuje přímo ke kořenům stromu. Nevzniká tak zbytečný odpar a rostlina má dostatek času závlahu v plné míře zužitkovat. K naplnění vaku se zpravidla používá dešťovka nebo voda z přírodních pramenů. Zejména pro mladé stromy, které ještě nedosáhnou na podzemní vodu ve větších hloubkách, představují v suchém létě doslova jediný zdroj vláhy.

Příští rok se projekt vyhodnotí

Iniciátorem ale i dodavatelem zavlažovacího systému pro jednotlivé obce ve středních Čechách jsou Středočeské vodárny. Města vytipují konkrétní stromy, které pravidelnou vláhu potřebují nejvíce a vodárny je opatří zavlažováním. Letošní první várka zavlažování v pěti městech a obcích projde v příštím roce vyhodnocením a své zkušenosti města předají Středočeským vodárnám. “Na nás pak je, abychom celý záměr vyhodnotili, případně vylepšili a nabídli je dalším samosprávám v regionu,” uvedl Pavel Pobříslo, provozní ředitel projektu. Tak snad to nedopadne jako s chytrou lavičkou s vertikální zahradou na šestém pražském obvodě. Pilotní projekt před rokem skončil, magistrát čekal na jeho výsledky a zelený porost zatím uschnul.