Lipno dětem aneb Den s IZS. Na co se těšit? Povíme vám

LIPNO NAD VLTAVOU – Lipno se o víkendu chystá na největší přehlídku záchranných složek na jihu Čech. Všechno vypukne v sobotu 7. září v Lipně nad Vltavou. V rámci akce Lipno dětem aneb Den s Integrovaným záchranným systémem návštěvníkům představí svou každodenní práci. U Království lesa budou například k vidění policejní koně a psi, resuscitace člověka, ale také vrtulník hasící požár.

Podle organizátorů se jedná o největší akci svého druhu v Jihočeském kraji. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost vidět profesionály při práci, která jinak zůstává skryta. Akce se každoročně účastní Policie České republiky, Zdravotnická záchranná služba, Hasičské záchranné sbory z Jihočeského kraje i ze sousedního Horního Rakouska, Vodní záchranná služba a Český červený kříž a také Horská služba České republiky, která má svou stanici přímo u Stezky korunami stromů.

Akce se odehraje v prostoru u Království lesa, kde budou stanoviště jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému. V průběhu dne se představí například policejní psi při práci, nebo jízdní policie s koňmi. Ti musí zvládat třeba výbuchy pyrotechniky a rozbouřený dav při demonstracích. Lipenské přehlídky se zúčastní největší množství policistů v jižních Čechách. „Bereme ji velice prestižně a návštěvníkům bude sloužit jako výkladní skříň práce našich policistů,“ uvedl krajský mluvčí Policie České republiky Jiří Matzner. Velkou podívanou bude také slaňování ze 40 metrů vysoké věže Stezky korunami stromů a přehlídka historické techniky, kterou používaly tehdejší složky Integrovaného záchranného systému v 70. letech minulého století. Vrcholem celého dne bude ukázka hašení požáru z vrtulníku a společný zásah všech složek při historické dopravní nehodě.

Nezapomíná se samozřejmě ani na děti. Pro ty jsou na jednotlivých stanovištích připraveny úkoly, za jejichž splnění získají razítka do účastnické karty. Za nasbírání plného počtu razítek je čeká lákavá odměna, a to vstup do Království lesa zdarma.

Program:

Ukázky u Království lesa
10:30 – BESIP komentovaná ukázka simulátoru převrácení a nárazu
11:00 – komentovaná ukázka resuscitace
11:30 – policejní kynologové
12:00 – policejní koně
12:30 – komentovaná ukázka použití AED
13:00 až 14:00 – ukázka hašení z vrtulníku
14:00 – policejní koně
14:30 – společná ukázka IZS (historická dopravní nehoda ze 70. let)
15:15 – průjezd veteránské rallye South Bohemia Classic

10 až 16 hodin u Království lesa a Stezky korunami stromů
prohlídka stanovišť a techniky, cyklotrenažer, simulátor převrácení a nárazu od BESIP, slaňování ze Stezky korunami stromů, největší nafukovací hasičské auto, opilecké brýle od Kooperativy, policejní veteráni VB

Centrální parkoviště
9:15 až 11:45 – Měřený test veteránské rallye South Bohemia Classic