Přijďte s celou rodinou na Špilberk, uvidíte barona Trencka s pandury i Marii Terezii s vojskem

BRNO – Hrad Špilberk se otevře o víkendu 7. a 8. září pro celou rodinu s pestrým programem. Muzeum města Brna opět chystá svoji tradičně největší akci sezóny, letos s názvem „Špilberk žije baronem Trenckem“. Přenesete se do 18. století, uvidíte Marii Terezii, barona Trencka, spoustu vojáků a zahrajete si i tematickou celohradní hru.

V 18. století, kdy vládla legendární Marie Terezie, byl na Špilberku vězněn zdejší nejslavnější trestanec, velitel pandurů baron Trenck. Právě jemu navíc bude patřit blížící se výstava, kterou otevřou začátkem října. Od Trenckovy smrti totiž uplyne kulatých 270 let. Na akci „Špilberk žije baronem Trenckem“ bude rozhodně nač koukat. Hrad totiž zaplní vojsko Marie Terezie a také proslulí Trenckovi panduři. Na Špilberk vás dokonce přijede pozdravit samotná císařovna a objeví se i sám baron. Opět je pro vás přichystána velká hradní hra, při níž se malí i větší odvážlivci pokusí zvládnout náročný výcvik, po němž by se mohli stát elitními vojáky Marie Terezie. Kdo si troufne, bude muset překonat množství překážek a úkolů, které jej zavedou takřka do všech koutů Špilberku. Hrad navíc zaplní řemeslný jarmark a stánky s občerstvením, na jevišti na velkém nádvoří bude bohatý doprovodný program. Uvidíte zápolení šermířů, zhlédnete s dětmi pohádku a především se stanete svědky bitvy pandurů a rakouských vojáků proti Prusům.

Hraný program v sobotu i v neděli na velkém nádvoří:

13.00   Příjezd Marie Terezie

14.00   Duely na ostří kordů – šerm Exulis

15.00   Bitka mezi Prusy a pandury (dělový bastion)

16.00   Kocour v botách – pohádka REX

17.00   Baron Trenck – audience u Marie Terezie

Program v areálu hradu:

Celohradní hra pro malé u velké – Pojď mezi nás!, Samoobslužný fotokoutek (jižní křídlo – přízemí),  Vojenský tábor – panduři, koně (západní kurtina), Prezentace výstavy – Baron Trenck: Nová tvář (gotický sál),  Atelier Studánka (jižní křídlo), Výstava Branky Body Brno a všechny stálé expozice (celý hrad), komentované prohlídky Jihozápadního bastionu, komentované prohlídky Galerie moderního umění. Zvýhodněné vstupné do celého areálu hradu: dospělí: 150 Kč, děti od 7 do 15 let: 50 Kč, děti od 2 do 6 let, ZTP, ZTP/P: 10 Kč (do 2 let zdarma), rodinné vstupné (2 dospělí a až 3 děti): 300 Kč.

Autobusem se dostanete až nahoru, výšlapu na hrad se bát nemusíte, protože Dopravní podnik města Brna během víkendu posílí kvůli akci „Špilberk žije baronem Trenckem“ autobusovou linku č. 80. Ze zastávky Česká (z nároží s Moravským náměstím) bude v sobotu a neděli 7. a 8. září vyjíždět každou půlhodinu. První autobus pojede v 8:51, poslední v 18:51 – ten také jako poslední odjede v 18:59 z hradu dolů do města.