Konec uzavírky: Zítra už projedete tunel Valík stovkou!

PLZEŇ – Do provozu byla tato stavba slavnostně uvedena dne 6. října 2006 jako důležitá součást dálnice D5. Prozatím jsme se zde však museli spokojit pouze s rychlostí osmdesát kilometrů za hodinu, ale to už bude brzy minulostí.

Jako první v republice se zítra v 6 hodin dočkáme dlouho očekávané povolené stokilometrové rychlosti v dálničním tunelu. Dle slov mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla se udělalo vše proto, aby se tunel mohl modernizovat a splňoval všechny parametry pro navýšení rychlosti na sto kilometrů v hodině, jak je to běžné v okolních evropských státech. „To je možné v okamžiku, kdy je technicky vše připraveno a potom, co úspěšně proběhnou technické přejímky nezbytných úprav,“ dodal Jan Rýdl.

Rekonstrukce byla zahájena 21. června tohoto roku. Měnilo se osvětlení, které již nebylo v nejlepším stavu a bylo nahrazeno moderním ledkovým. To je řízeno pomocí jasoměru před tunelem, aby řidiči nepocítili příliš velký rozdíl mezi vnitřkem tunelu a jeho okolím. Dále byl instalován například nový kamerový systém, nebo SOS hlásky. O tomto víkendu probíhalo finální testování.

Celková modernizace stála okolo 150 milionů korun. Nyní budou silničáři rok sledovat, jak se zvýšení rychlosti projeví na provozu a na samotném tunelu. Na základě výsledků se budou případně na vyšší rychlost upravovat další tunely.