Nejdeštivější zářijový týden se konat nebude, ani radiátory se nezahřejí

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Loni průměrná denní teplota v ČR klesla pod 13 stupňů až 24. září. Letos už měla nakročeno v úterý 3. září, kdy klesla na 13,8 stupně. Jenže to pořád nestačí. Topná sezona formálně začíná po 1. září za předpokladu, že průměrná denní teplota venkovního vzduchu klesne dva dny po sobě pod 13 stupňů Celsia a předpověď počasí neočekává v nadcházejících dnech oteplení. A to se právě očekává.

Výhled na úterý a středu

Už během druhé poloviny noci na úterý dojde ve středních Čechách podle ČHMÚ k ustávání srážek a ubývání oblačnosti i vítr zeslábne. Nejnižší teploty sice budou 10 až 7 °C, přes den by se už zase mělo ukázat sluníčko a nejvyšší teploty šplhat k 17 až 20 °C. A protože se nad naše území rozšíří nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu, teploty ve středu by měly ještě vystoupat ve dne ještě o pár stupínků výš na 19 až 22 °C .

Jak se měří teplota?

Pro zahájení topné sezóny se průměrná denní teplota venkovního vzduchu počítá jako čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch. Měření se provádí v 7:00, ve 14:00 a ve 21:00 hodin, přičemž teplota naměřená ve 21 hodin se započítá dvakrát.