Včela bude hlavní hvězdou letošního Dne venkova

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Poslední zářijovou sobotu, tedy 28. září, se na zámku ve Žďáru nad Sázavou uskuteční třetí ročník Dne venkova. V bohatém programu, ve kterém si své najde celá rodina, bude hrát hlavní roli včela a její naprosto klíčová úloha jak v přírodě, tak pro člověka.

Zjistěte, proč je včela pro přírodu tak důležitá

„Včela je královnou přírody a my se od ní máme hodně co učit. Návštěvníky čekají tvořivé včelí dílny, ochutnávky medové kuchyně, ale také besedy s odborníky. Řeč bude například o chemických postřicích, sršni asijské, která je zabijákem včel, ale i o léčivých včelích produktech,” přibližuje hlavní téma letošního Dne venkova marketingová manažerka zámku Martina Sedláková. A dodává, že návštěvníci si budou moct prohlédnout i část výstavy Včela – Tajuplný výlet za sluncem, která bude na zámku oficiálně zahájena 22. října.

Poznejte hospodaření s tradicí od 13. století

Na akci toho ale bude samozřejmě k vidění i vyzkoušení mnohem víc. Pod pokličku vás nechá nahlédnout rodina Kinských, která se o zámek i přilehlé usedlosti s láskou stará. Zajímavostí je skutečnost, že rodina Kinských stále dodržuje některé principy hospodaření jako cisterciáci, kteří tady založili ve 13. století klášter. Proto se můžete těšit třeba na ukázku použití loveckých psů v lese, těžbu dřeva s pomocí tažných koní nebo harvestoru a vyzkoušet si stromolezectví a střelbu z posedu. V rámci Dne venkova je také plánovaná celá řada dílniček a workshopů. „Velkým problémem posledních let je sucho a s ním spojené požáry. Jeden takový v rámci Dne venkova nasimulujeme a ukážeme, jak probíhá hašení s pomocí historické koňské stříkačky,” doplňuje program provozní vedoucí zámku Petr Sedlák.

Den venkova bude ve znamení udržitelnosti

Dalším důležitým tématem bude udržitelnost, což je filosofie, kterou dlouhodobě vyznává i rodina Kinských. Na Dni venkova tak letos najdete stylové vratné kelímky, které si budete moct odnést jako suvenýr.

Vstupenky na Den venkova vyjdou na 70 Kč pro dospělé, 40 Kč pro děti, seniory a hendikepované a 180 Kč zaplatí rodiny. Lístky ale zároveň můžete použít při návštěvě zámeckého Muzea nové generace, kdy získáte slevu ve výši ceny zakoupené vstupenky na Den venkova. A to jinými slovy znamená, že návštěvníci Muzea nové generace se na tuto oblíbenou akci podívají zcela zdarma.

Přijďte na akci, kde jsou vítaní malí i velcí

Bohatý program pro dospělé i děti, workshopy, dílničky, jarmark, pohled pod pokličku zámeckého hospodářství, mnoho zvířátek a královna našich luk a lesů včela coby středobod celé akce. Na to vše se můžete těšit už teď. Stačí zavítat 28. září na zámek ve Žďáru nad Sázavou.