Povinné čipování psů bez registrace majitelům nic nepřinese. Víme, jaké jsou možnosti!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Veterináři se mají co otáčet. Od 1. ledna příštího roku totiž bude muset být každý pes označený mikročipem, jinak nebude úředně platné jeho povinné očkování proti vzteklině. Povinností je, aby v dokladu o očkování proti vzteklině, v očkovacím průkazu nebo v pasu psa bylo uvedeno číslo mikročipu. Povinnost je jasná. Jaký je ale pro majitele přínos?

Co stát neřeší?

Státní veterinární správa uvádí, že u označeného zvířete bude možné snadněji prokázat, kdo je jeho majitelem. Zatoulané, řádně označené a evidované zvíře bude mít podstatně větší naději, že se vrátí ke svému původnímu majiteli než neoznačený pes. Novela veterinárního zákona z roku 2017 ale s povinností čipování nezavádí povinný zápis do jakéhokoli registru psů a oblast jednotné celostátní evidence psů zatím ani výhledově neřeší. „Obec si může povinnost evidence stanovit vyhláškou. Některé obce to již takto nastaveno mají,“ uvedl pro Noviny Kraje Petr Vorlíček, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Užitečné registry za poplatek

Celostátně povinná registrace není, ale jak upozorňují útulky, kde psi toužebně vyhlížejí své pány, je dobré mikročip zaregistrovat v nějakém z už existujících registrů, jinak psa nedohledají. Útulek Lesan Kralupy nad Vltavou například doporučuje jeden z následujících registrů. V Národním registru majitelů zvířat mají zápis zdarma majitelé psů označených mikročipem Datamars s českým národním kódem a od veterináře obdrží vyplněnou růžovou Registrační kartu NRMZ. Zvířata označená jiným typem mikročipu, importovaná nebo tetovaná se zapisuje na žádost majitele po úhradě poplatku za zápis ve výši 198,- Kč. BackHome je registr zvířat, který je součástí celosvětové sítě PETMAXX a eviduje zvířata označená mikročipy všech značek v České republice za cenu 200 Kč.  Zaevidování čipů do databáze Petpas Komory veterinárních lékařů České republiky provádí veterinář chovateli za úplatu. Cena je smluvní, je v ní zaúčtován i registrační poplatek Komoře ve výši 33 Kč za 1 registrovaný petpas. Asociace Europetnet  spojuje několik databank v různých Evropských zemích. Jednorázový registrační poplatek je 160,- Kč. Výběr je, sice zase za poplatek, ale přínos při hledání zatoulaného, nebo ukradeného čtyřnohého kamaráda stojí určitě za zvážení.