Nepřehlédněte! Třetí vlna kotlíkových dotací ve Zlínském kraji je zde

ZLÍNSKÝ KRAJ – Máte doma stále kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním a chcete ho vyměnit za ekologičtější způsob topení? Včera byla na stránkách Zlínského kraje zveřejněna výzva pro třetí a poslední vlnu tzv. kotlíkových dotací. Elektronický příjem žádostí o poskytnutí dotace bude zahájen 15. října v osm hodin ráno prostřednictvím aplikace dostupné na webových stránkách.

V Programu výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje III bude rozděleno téměř sto šedesát milionů korun. „A to na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňujících 3., 4. nebo 5. třídu dle ČSN EN 303-5 za plynový kondenzační kotel, s podporou 75 % způsobilých výdajů projektu, maximálně 95 000 korun; nebo za kotel na biomasu s ručním přikládáním, s podporou 80% způsobilých výdajů, maximálně 100 000 korun; nebo za tepelné čerpadlo či automatický kotel na biomasu, s podporou 80% způsobilých výdajů, maximálně 120 000 korun,“ vyjmenoval krajský radní Jan Pijáček, zodpovědný za řízení dotačních programů.

Pokud žadatel chce vyměnit kotel v tzv. prioritní obci, obdrží navíc bonus 7 500 korun. Seznam bude zveřejněn spolu s Programem. Žadatelem, respektive příjemcem nově instalovaný kotel musí být uveden v seznamu výrobků a technologií podporovaných z kotlíkové dotace, který je veden a průběžně aktualizován Státním fondem životního prostředí ČR.

Pokud se pro výměnu rozhodnete, určitě se nevyplatí s žádostí váhat. „Datum a čas přijetí elektronického formuláře žádosti je jediným kritériem pro stanovení pořadí žádostí, a to za předpokladu, že žadatel do deseti kalendářních dnů od data odeslání elektronického formuláře žádosti doručí Žádost o poskytnutí dotace v listinné podobě spolu se všemi povinnými přílohami na krajský úřad,“ doplnil radní Pijáček.

Kdybyste si s vyplněním žádosti nevěděli rady, zaregistrujte se pro konzultaci. „Pro žadatele o kotlíkové dotace připravil Zlínský kraj odborné poradenství při zpracování Žádostí o poskytnutí dotace. Pracovníci krajského úřadu poradí potenciálním žadatelům na konzultačních dnech, které jsou v pěti městech kraje,“ informovala Jana Koldová z Odboru strategického řízení kraje.

Tyto konzultační dny se budou konat vždy od deseti dopoledne do šesti odpoledne.

V pondělí 16. září ve Valašských Kloboukách, v Reprezentačním sále Valašského Podnikatelského centra.

Ve středu 18. září na Vsetíně, ve velké zasedací místnost v budově Městského úřadu na Vsetíně.

Ve středu 25. září v Kroměříži, ve velké zasedací místnosti na Radnici.

Ve čtvrtek 26. září v Uherském Hradišti, v malém sále Klubu kultury.

A v sobotu 21. září ve Zlíně mohou žadatelé využít informačního stánku na Dni Zlínského kraje (14|15 BAŤŮV INSTITUT), zde se není nutné registrovat.

S případnými dotazy se obracejte na e-mail kotliky@kr-zlinsky.cz .