Letos se stane Šumperk centrem hub

ŠUMPERK – Dvacátá v Šumperku a tentokrát i celostátní bude výstava hub ve Vlastivědném muzeum. Populární expozice se současně koná v roce životního jubilea profesora Bronislava Hlůzy, na jehož popud se v Šumperku v roce 1999 konala první výstava hub a který se každoročně podílí na jejím pokračování.

Proto zvolilo předsednictvo České mykologické společnosti šumperskou výstavu hub celostátní mykologickou výstavou. I během letošní výstavy hub bude otevřena mykologická poradna, vedená profesorem Hlůzou a dalšími odborníky. „Návštěvníci budou mít opět možnost nechat si své houby odborně určit a mohou také poskytnut své nálezy k vystavení. Výstava bude doplněna výtvarnými pracemi žáků Základní školy a Mateřské školy Stará Ves z Bruntálska. Jedno z výtvarných děl dětí také zdobí plakát a pozvánku na letošní celostátní výstavu hub,“ uvedla mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku Eva Šebestíková.

V rámci doprovodného programu proběhnou dvě přednášky mykologů:
12. 9. v 17 hod. – Houby v literatuře a umění, prof. RNDr. Bronislav Hlůza, CSc.
13. 9. v 17 hod. – Houbařův rok, Bc. Tereza Tejklová
Vstupné je 30 Kč jednotné, děti do 6 let zdarma.

Protože budou vystaveny živé houby, je konání výstavy časově omezeno na pouhé tři dny: ve čtvrtek 12. a pátek 13. září od 9.00 do 17.00 hod., v sobotu 14. září od 9.00 do 12.00 hod.

Výstava se koná v předsálí Rytířského sálu, plné vstupné je 20 Kč, snížené 10 Kč, pro děti do 3 let je vstup zdarma.