Odpadu je moc! Musí rozšířit kapacitu

PŘEROV – Obyvatelé Přerova třídí biologicky rozložitelný odpad velmi svědomitě. Jenže odpadu je tolik, že už místní kompostárna, umístěná pár kilometrů od města nestačí. Proto se plánuje rozšíření její kapacity, a to už podruhé za tři a půl roku její existence.

Kompostárna, která se nachází čtyři kilometry od Přerova – na území skládky v místní části Žeravice, byla zkolaudována koncem roku 2015 a její kapacita byla projektována na 2 a půl tisíce tun bioodpadu ročně. Plný provoz kompostárny byl zahájen na jaře roku 2016, ovšem už koncem toho roku bylo jasné, že je třeba zvýšit kapacitu – a to na 3 a půl tisíce tun bioodpadu na rok. „Jenže se ukázalo, že ani tohle navýšení nestačí. Proto máme nový projekt na rozšíření kompostárny, která by měla mít už začátkem května příštího roku kapacitu 6 tisíc tun bioopadu ročně,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Rozšíření bude podle jeho slov prakticky znamenat nutnost vybudovat další zpevněné plochy na uložení odpadu a postavit železobetonové boxy, které budou sloužit k dozrávání kompostu. Zvětšení kompostárny přijde technické služby na 13 milionů 475 tisíc korun, přičemž dotace ze Státního fondu životního prostředí bude činit 3 miliony 369 tisíc korun.

Lidé si mohou dojet pro kompost na jaře

„Krmivo“ do kompostárny – v podobě ovocných a zeleninové odpadů, kávových a čajových zbytků, posekané trávy, listí, drnových řezů, větviček, třísek, pilin, hoblin či kůry – sbírají do hnědých nádob, rozmístěných po městě, sami Přerované.

Odměnou jim je pak kompost, který si mohou od jara do konce podzimu za symbolickou cenu od technických služeb koupit a hnojit jím své zahrádky. „V Přerově je v současné době 424 kusů nádob na bioodpad, do nichž Přerované nosí bio zbytky ze svých domácností,“ upřesnila Eva Kousalová z přerovského magistrátu, která vzpomněla i to, že občané se do sbírání nové komodity před více než třemi lety velmi ochotně a takřka bezproblémově zapojili.

Kromě hnědých popelnic je na veřejných stanovištích v Přerově aktuálně 863 kontejnerů na směsný komunální odpad, 331 nádob na plast, 346 na papír, 257 na sklo, 22 na kov, 20 na jedlý olej, 18 na drobné elektro a 48 na textil. Navíc jsou samostatné nádoby na komunální odpad i na bioodpad u všech obydlených rodinných domů v Přerově a v jeho místních částech.