Větrník v Třebíči se po rekonstrukci promění v expozici koželužství

TŘEBÍČ – Město bude v roce 2020 opravovat jednu ze svých dominant, téměř 200 let starý větrný mlýn na Kanciborku. Promění se v expozici koželužství i dobového bydlení a do roku 2021 tak v Třebíči přibude další cíl, který bude lákat zvídavé turisty.

„V přízemí větrníku bude expozice koželužství, jako připomínka rodiny Budischowských, která mlýn postavila,“ uvedl starosta města Pavel Pacal.
Mlýn byl postaven v roce 1836 pro potřeby Budischowského závodů a mlela se v něm smrková i borová kůra na takzvané tříslo. To sloužilo koželuhům k čištění kůží. Od počátku 20. století vlastní tuto technickou památku město Třebíč.

Větší stavební úpravy budovy proběhly v 70. letech minulého století. Před dvěma lety nechalo město opravit šindelovou střechu a odstranit kovové lopatky, které byly vyrobeny koncem 70. let a s původním vybavením mlýna neměly nic společného. Poháněny byly elektromotorem. Plánovaná rekonstrukce s obnovou lopatek mlýna počítá.
„Od roku 1929 až do roku 1977 sloužila budova mlýna k sociálnímu bydlení. Proto si v prvním patře větrníku budou moci lidé prohlédnout expozici dobového bydlení,“ přiblížil záměry města starosta Pavel Pacal.

Ve druhém patře bude zázemí pro zaměstnance i pro ovládání lopatek větrného mlýna. Zpřístupnění budovy pro veřejnost plánuje radnice do konce příštího roku.