Z Jihlavy do Velkého Beranova o víkendu jedině objížďkou přes D1

JIHLAVA – Frekventovaná silnice z Jihlavy do Velkého Beranova bude od pátku 14. do pondělí 16. září včetně kompletně uzavřená. Počítejte proto s komplikacemi, a to už i v pátek 13. září, kdy budou úsek u odbočky do Malého Beranova řídit semafory. Ty na místě zůstanou i po 16. září, konkrétně až do závěru října.

Nepříjemné dopravní omezení silnice II/602 v délce 655 metrů souvisí se stavbou obchvatu Velkého Beranova, který financuje Kraj Vysočina. „Objízdná trasa pro veškerou dopravu povede přes dálnici D1. Mezi EXITY 112 a 119 bude možné jezdit do konce října bez platné dálniční známky,“ sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová s tím, že auta do 3,5 tuny se mohou vracet do Jihlavy od přivaděče přes Jiráskovu ulici kolem City Parku a vozidla od 3,5 t do 12 tun přes Jiráskovu ulici, kolem autobusového nádraží, přes Okružní ulici směr sídliště Březinky. A to v obou směrech. Objízdná trasa pro vozidla nad 12 t zůstává – po přivaděči a po obchvatu až na křižovatku V Ráji. Přes Malý Beranov neprojedete, protože bude uzavřená křižovatka na výjezdu na Jihlavu.

Omezení se dotkne i MHD a linkových autobusů

  • Zastávky Hradební, Brněnský kopec, Helenín zastávka, Helenín a Na Člunku nahradí jediná zastávka, a to ta na Autobusovém nádraží.
  • Zastávku Velký Beranov – Nové Domky nahradí zastávka Velký Beranov. Takže linka č. 12 městské hromadné dopravy skončí v Heleníně.

Nákladní auta neprojedou po Hradební

Další uzavírka, která se bude týkat jen nákladních aut nad 3,5 tuny, začne 13. září platit také na ulici Hradební. „Rozšíření vozovky se blíží ke konci, a tak dělníci během posledního měsíce položí na silnici nový asfalt. Objízdná trasa pro kamionovou dopravu povede přes ulici Brněnskou, Okružní a Jiráskovu,“ informovala mluvčí jihlavského magistrátu Aneta Hrdličková.

Další etapa a s ní související dopravní omezení odstartuje v úterý 17. září a potrvá do neděle 22. září. Semafor ve směru od Jihlavy bude řídit dopravu těsně za křižovatkou do Malého Beranova. Od pondělí 23. září se ve směru od Jihlavy posune až před ještě existující odbočku do Henčova s vyznačenými vyloučenými stáními na mostě přes řeku Jihlavu a v místě vjezdu do staveniště u bývalé střelnice. Úsek řízený semafory se tak sníží na 250 metrů. Toto omezení pak potrvá do 31. října.

Práce na obchvatu Velkého Beranova, podle investora stavby – Kraje Vysočina, směřují podle harmonogramu k termínu zprovoznění v listopadu roku 2020. Na projekt II/353 Velký Beranov – obchvat – jednu z historicky nejnáročnějších investičních dopravních akcí Kraje Vysočina s celkovými výdaji téměř 800 milionů korun má kraj schválenou evropskou dotaci ve výši 535 milionů korun.