Cyklostezka z Přibyslavi do Sázavy je jednou z nejlepších v Evropě

PŘIBYSLAV – Téměř 10 kilometrů dlouhá cyklostezka spojující Přibyslav a Sázavu získala jedno z prestižních ocenění pro nejlepší Evropské zelené stezky – Greenways 2019. Druhým místem v kategorii Nejlepší technické řešení se tak zařadila mezi atraktivní cyklostezky v Lotyšsku a Rakousku.

Cyklostezka Přibyslav–Sázava patří k nejoblíbenějším na Vysočině a podle krajských statistik ji od dubna do září navštíví téměř 15 tisíc návštěvníků měsíčně, ať už se jedná o cyklisty, in-line bruslaře nebo pěší.

„Greenways jsou bezpečné a atraktivní cykloturistické trasy, které slouží rekreaci, sportu a turistice. Přirozeně vznikají podél řek, ale využívány jsou i koridory bývalých železničních tratí,“ vysvětluje krajský cyklokoordinátor Petr Stejskal a doplňuje, že to je i případ cyklostezky Přibyslav – Sázava, která byla dokončena v roce 2011. Je dlouhá 8 855 m s převýšením pouhých 56 m. Trasa se vine po náspech zrušené železniční trasy v biokoridoru horního toku řeky Sázavy. Od srpna 2017 je tato cyklostezka také jednou z dvanácti monitorovaných lokalit v Kraji Vysočina.