Dobrá zpráva, Budějovičtí! Mánesovka bude opět průjezdná

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Po čtyřech měsících jsme se konečně dočkali a páteřní tepna krajské metropole bude již brzy opět plně průjezdná. Nejednomu řidiči se tak jistě velmi uleví. Zjišťovali jsme pro vás, kdy budou moci po této komunikaci projet první automobily.

Rekonstrukce frekventované Mánesovy ulice začala 5. května 2019 a po čtyřech měsících bude komunikace, po které denně projede až dvacet pět tisíc vozidel, zprůjezdněna. Na obnově silnice a jejím okolí se podílel kraj, město i teplárna.

„Za městem šla například modernizace systému řízení dopravy v úseku Mánesova – Čechova, kde šlo o stavební úpravy a světelnou signalizaci křižovatky Mánesova – Čechova, Mánesova – Novohradská, v úseku most Kosmonautů – Novohradská byla instalována nová světelná signalizace i veřejné osvětlení,“ říká náměstek primátora Viktor Lavička.

Celkové investiční náklady města přesáhnou 50 milionů korun. „Stavební úpravy vodovodu a kanalizace se týkaly úseku most Kosmonautů – Čechova, Vrchlického nábřeží mezi ulicemi Mánesova a Čechova, kde byla položena nová kanalizace a vodovod. Po zprůjezdnění silnice budou práce pokračovat například na zastávkách městské hromadné dopravy na Novohradské a Vrchlického nábřeží,“ dodává náměstek primátora Petr Holický.

Navzdory tomu, že uzavírku provázely někdy až katastrofální scénáře v podobě totálně neprůjezdného města, nic podobného se nestalo. „Obyvatelé Mánesovy ulice byli velmi tolerantní a uzavírka některým z nich dokonce vyhovovala,“ konstatovala mluvčí magistrátu města České Budějovice Jitka Welzlová. Podle stavbyvedoucího Víta Sirotka z firmy, která rekonstrukci realizovala, nebyla během stavby žádná vážnější stížnost.