Na Základní škole Nuselská mají unikátní planetárium

HAVLÍČKŮV BROD – Jedinečné planetárium, 3D a 2D učebna, moderní učebny fyziky a chemie, ale také střešní terasa se skleníkem. To vše je součástí nového přírodovědného centra, které vzniklo v prostorách Základní školy Nuselská v Havlíčkově Brodě. Slavnostně se otevřelo ve středu 11. září. Sloužit bude nejen žákům školy a jejich pedagogům, ale také ostatním školám v Brodě i jeho okolí a také zájemcům z řad veřejnosti.

Začalo to potřebou opravit střechu školy

Střecha základní školy na dohled od sídliště Výšina byla ve špatném stavu a bylo nutné přistoupit k rekonstrukci. A tak se v roce 2016 zrodila myšlenka, že by nemuselo jít o běžnou rekonstrukci, ale mohl by se využít dotační program a mohlo by na střeše školy vzniknout něco unikátního. Projekt provázely nepříjemnosti, do školy několikrát zateklo, veškeré práce probíhaly za provozu, žáci i učitelé museli zvládnout stavební ruch i větší hluk, ale nakonec se vše podařilo a výsledkem roční práce a 74 milionů korun je unikátní vybavení, které nemá na Vysočině obdoby.
„V jedné učebně budeme realizovat přírodovědné programy, které se zaměřují na výuku s pomocí 2D a 3D projekce a v tzv. malém planetáriu budeme promítat animované pořady na promítací plátno kopule,“ vysvětlila ředitelka školy Milena Popelová s tím, že na střeše školy vzniklo místo pro pozorování dalekohledem a prostory budou sloužit i pro pěstování rostlin a bylinek, což uvítají učitelé i žáci při pracovních činnostech.

Do konce září by měl začít fungovat rezervační systém. Ten budou využívat nejen školy v okolí, ale také veřejnost. Večerní nebo víkendové programy pro veřejnost bude mít na starosti bývalý brodský starosta Tomáš Holenda, pro kterého je astronomie velkým koníčkem

Moderní pomůcky při výuce fyziky i chemie

Součástí novinek jsou také nové učebny fyziky a chemie a úplně nové vybavení pro výuku. „Díky projektu máme úžasné pomůcky. Cílem bylo, abychom žáky co nejvíce zapojili do výuky a měli možnost si vyzkoušet nejrůznější pokusy. Hodina pak žáky baví a rychle jim to uteče. Z projektu jsme pořídili vždy osm sad výukových pomůcek, aby je měli žáci k dispozici. Máme měřicí přístroje, panely na optiku, přístroje na elektrostatiku, dynamiku, statiku, mechaniku nebo optiku,“ pochvaluje si učitel fyziky Bronislav Návojský.

Stavbu nového přírodovědného centra ze dvou třetin zafinancovaly evropské prostředky. „Troufnu si říct, že kdyby to celé mělo platit město, jako zřizovatel školy, tak by to tady dnes nestálo,“ uzavřel starosta Jan Tecl.