Na Znojemské historické vinobraní 2019 si dojděte pěšky. Mrkněte na videopozvánku

ZNOJMO – Říká se, že je to největší svátek vína u nás. Od pátku 13. do neděle 15. září budou davy poddaných krále Jana Lucemburského na Znojemském historickém vinobraní opět vítat vznešeného panovníka, oslavovat jiskřivé víno, lahodný burčák a veselit se při hudbě v ulicích a mázhauzech. Přijeďte prožít jedinečnou historickou slavnost, která vás nenechá za celé tři dny konání vydechnout!

Historický průvod krále Jana s chotí a dvořany vyráží v pátek ve 20 hodin večer a v sobotu ve 14 hodin z Pražské ulice, dál se bude ubírat Pražskou ulicí, náměstím Svobody, Velkou Michalskou, Divišovým a Horním náměstím, u pošty pod parkovištěm doprava směrem na Václavské náměstí, ulicí Přemyslovců, Františkánskou, Mikulášským náměstím, Velkou Mikulášskou na Masarykovo náměstí, kde proběhne slavnostní historická scéna. „Mince, které bude královská družina rozhazovat, připomínají výročí sametové revoluce. Do oběhu se dostane 10 000 stříbrných a 100 zlatých mincí s vyraženými letopočty 1989-2019. Novinkou letošního ročníku jsou předměty s logem vinobraní, které si mohou návštěvníci zakoupit v době konání na vstupních branách. Rádi bychom, aby návštěvníci odjížděli ze Znojma nejen s krásným zážitkem, ale také s něčím, co jim bude vinobraní připomínat po zbytek roku. Budou si moci vybrat triko, praktický stahovací vak na záda, plátěnou tašku nebo dětskou dřevěnou hračku,“ představil novinku ředitel Znojemské Besedy František Koudela .

Po cestě budou mázhauzy, což jsou uzavřené průjezdy středověkých domů a renesančních paláců, které během vinobraní fungují jako vinárny či šenky a jejich návštěvníkům nabízí především víno a burčák, domácí dobroty a mnohdy i vlastní hudební program. Mázhauzy se tak během vinobraní stávají oblíbeným a vyhledávaným místem k posezení a zábavě. Desítky vzorků vín můžete mimo městské mázhauzy a Vinný trh chutnat i v blízkosti slavné rotundy svaté Kateřiny, kde budete mít úchvatný výhled na řeku Dyji. Sdružení VOC Znojmo vás zve na pochůzkovou degustaci, kde představí svá vína z odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. O hudební zábavu se postará ostřílený Jožka Šmukař. Bohaté bankety ke královským oslavám neodmyslitelně patří. A proto byste si neměli nechat ujít návštěvu středověké krčmy na znojemském hradě, která vám nabídne možnost zjistit, co jedli naši předci. Atmosféru středověku vám zde doladí dobová hudba, kejklíři i tanečnice.

Program je velkolepý a určitě si vyberou jak milovníci rytířských jezdeckých turnajů, šermířských vystoupení, středověké hudby a tanců a ohňových show, tak i příznivci hvězdných zpěváků a skupin na třinácti hudebních scénách. Pořadatelé nasadili trháky jako Fleret, Mandrage, Miro Žbirka, Mirai, Olympic. V sobotu ve 22 hodin program vyvrcholí komponovaným ohňostrojem „Svět snů“ od Theatrum Pyroboli. Pro děti je vyhrazen hradební příkop u Střelniční věže, kde bude probíhat dobrodružná hra, pohádkové divadlo, žonglérská a klaunská vystoupení.

Pro návštěvníky jsou připravena celkem čtyři bezplatná záchytná parkoviště. Parkování na záchytných parkovištích je zdarma. Docházková vzdálenost k nejbližšímu vstupu do areálu Znojemského historického vinobraní je 10 minut. Kóty pro navigaci najdete na https://www.znojemskevinobrani.cz/info-3/dopravni-informace/zachytna-parkoviste/.

1) Parkoviště areál SOU a SOŠ, Přímětická 50 je určeno především pro osobní automobily, které přijíždějí ze směru od Prahy/Jihlavy.

2) Parkoviště u Plovárny Louka, Loucký klášter je vhodné pro všechny návštěvníky přijíždějící ze směru od Vídně. Navigace bude umístěna na příjezdu do Znojma po ulici Dukelských bojovníků a také od Nového Šaldorfu. Zastávka kyvadlové dopravy zdarma je z parkoviště vzdálena 300 m. Zde mohou parkovat i autobusy.

3) Parkoviště podél železniční stanice, ul. 28. října je určeno především pro osobní automobily, které přijíždějí ze směru od Brna/Moravských Budějovic a Vídně. Parkoviště je určeno pouze pro návštěvníky ZHV s platnou vstupenkou.

4) Parkoviště na bývalém hřišti DPS Vančurova, Vančurova 17 je určeno především pro osobní automobily, které přijíždějí ze směru od Prahy/Jihlavy.